Almanya-Türkiye arasında gizli Ömer Güney yazışmaları

Paris’te üç Kürt kadın devrimciyi katleden Ömer Güney’e ilişkin Berlin-Ankara yönetimleri arasında gizli yazışmalar ortaya çıktı. Yazışmalarda Türkiye’nin 'Güney, Almanya’da silahlı bir eğitim aldı mı?' sorusu ve Almanya’nın 'hayır' demesi dikkat çekiyor.

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez 9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te katledilmişlerdi. Katliamın yakalanan tek tetikçisi Ömer Güney, 17 Aralık 2016’da Fransa’da kaldığı cezaevinde şüpheli bir şekilde ölmüştü.

Tetikçi Güney’in Almanya geçmişi ise karanlıkta kalmıştı. 2003-2011 yılları arasında Bavyera Eyaleti’nde kalan ve burada Türk ırkçı gruplar arasında girdiği tahmin edilen Güney’in Almanya’daki dosyasına Türk devletinin ulaşmak istediği ortaya çıktı.

ALMANYA’DAN ‘HİÇ BİR ŞEY BİLMİYORUZ’ TAVRI!

ANF, Paris katliamının işlenmesinden birkaç ay sonra Berlin ve Ankara yönetimleri arasındaki gizli yazışmalara ulaştı. Türk Adalet Bakanlığı’nın 5 Mart 2013 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’nın aracılığıyla Alman devletinden “adli yardım” talebinde bulunmuş. Ankara yönetimi Almanya’dan şu sorulara yanıt vermesini istemiş:

- Ömer Güney Alman vatandaşı mıdır?

- Güney’in PKK/KCK ile bir bağlantısı var mıdır?

- Güney Almanya’da her hangi bir silahlı eğitim almış mıdır?

Alman Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan ve merkezi Bonn’da olan Federal Alman Dairesi ise 26 Nisan 2013 tarihli yazışmayla Ömer Güney’e ilişkin sorulara yanıt verdiği görülüyor. Başkent Berlin’deki Türk Büyükelçiliği’nin aracılığıyla Türk devletine verilen yanıtta Alman makamları her üç soruya da “bilmiyoruz” yanıtı veriyor.

Türk Büyükelçiliği 2 Mayıs 2013’te Almanya’nın yanıtını Türkçeye çevirerek şu notla Türk Adalet Bakanlığı’na gönderiyor: “İlgi yazılarına konu Ömer Ziya Güney hakkındaki adli yardım talebine ilişkin olarak, Federal Adalet Dairesi'nden alınan cevabi yazıda; şu an itibarıyla Ömer Ziya Güney’in Alman vatandaşı olduğuna dair hiç bir bilginin mevcut olmadığı, Almanya'da ikamet ettiği sırada PKK/KCK ile bağlantısına rastlanmadığı ve Almanya’da silahlı bir eğitim aldığına dair bir bilginin bulunmadığı ifade edilmektedir.”

ALMANYA SİCİL KAYDINI NEDEN BİLDİRMEDİ?

Yazışmalarda Alman adalet birimlerinin Ömer Güney’e ilişkin bütün sorulara “elimizde bilgi yok” demesi ve Almanya’daki sabıka kaydına ilişkin hiçbir bilgi vermemesi dikkat çekiyor. Türk devletinin özellikle “Güney’in Almanya’da silahlı eğitim almış mıdır?” sorusunu neden yönelttiği merak ediliyor.

Alman devletinin sorulara verdiği yanıtların aksine Güney’in kabarık adli sicil kaydı da vardı ve bunları Ankara’ya iletmemesi de dikkat çekiyor. Paris katliamı sonrası Sol Parti’nin Güney’e ilişkin sonu önerisine yanıt veren Berlin hükümeti Ömer Güney’in arabasında ruhsatsız bir silah ile yakalandığını bildirmişti. Federal Alman hükümetinin yanıtında Güney’in adli sicil kaydına ilişkin şu yanıtlar verilmişti:

- 17 Kasım 2005 günü Bavyera Eyaleti’nin Bad Tölz kasabasında polisin bir trafik kontrolü sırasında genellikle sporcular tarafından kullanılan bir tabanca bulundu ve daha sonra yapılan incelemede bu silaha ait ruhsatın olmadığı ortaya çıktı. Güney hakkında ise ”silah kanununa muhalefetten” dava açıldı.

- 4 Şubat 2011’de de Ömer Güney yine bir trafik çevirmesi sırasında göz yaşartıcı sprey ve bir bıçakla yakalandı.

Ayrıca o dönem ANF’ye konuşan Ömer Güney’in eski bir iş arkadaşı da şu çarpıcı bilgileri vermişti: “Yakın arkadaşları Türk milliyetçileriydi. Onlarla geziyordu, çantasında, cebinde sürekli küçük pahalı çakılar vardı, silah merakı oldukça fazlaydı. Hatta bir gün arabasını ormana götürüp kurşun yağmuruna tutmuştu. Ama en azından bize böyle anlattı. Araba sigortası arabanın kurşunlandığını tespit ettiği için tamir masrafını karşılamadı. O da gidip kaçak yollardan arabasını tamir ettirdi.”