Almanya Türkiye ile 4 ayda 5 silah anlaşması yapmış

Geçtiğimiz yıllara nazaran Almanya-Türkiye arasında silah ticareti azalırken, Merkel hükümetinin iş başı yaptığı 14 Mart’tan Haziran ayının sonuna kadar Ankara rejimiyle toplam yaklaşık yarım milyon Euro değerinde 4 silah anlaşması yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye ve Suudi Arabistan ile yapılan silah ticaretine ilişkin Sol Parti’nin Federal Meclis’e verdiği soru önerisini Ekonomi Bakanlığı cevap verdi. Bakanlık, Angela Merkel’in başbakanlığındaki yeni Hıristiyan demokratlar/ sosyal demokratlar hükümetinin iş başı yaptığı 14 Mart 2018-30 Haziran 2018 tarihleri arasında hükümetin onay verdiği silah anlaşmalarına ilişkin ayrıntı bilgiler verdi.

Yanıta göre söz konusu tarihler arasında NATO üyesi olan Türkiye’ye 418 bin 279 Euro değerinde toplam 5 silah ticaretine onay verildi. Bunan aksine 1 Ocak 2018-13 Mart 2018 tarihleri arasında Türkiye ile 9,7 milyon Euro değerinde 34 silah anlaşmasına onay verildi. Bu kadar çok silah anlaşmasının Türk devletinin Ocak ayının sonlarına doğru Efrîn’e yönelik başlattığı saldırı ve işgal girişimine denk gelmesi dikkat çekti.

SİLAH TİCARETİ AZALMASINA RAĞMEN SÜRÜYOR…

Geçtiğimiz yıl ise Berlin yönetiminin Ankara rejimiyle 34 milyon Euro değerinde 138 silah anlaşması yapmıştı. 2016 yılında bu rakam 83,9 milyon Euro civarındaydı. Ekonomi Bakanlığı’nın resmi olarak açıkladığı bu bilgiler, son yıllara göre Almanya’nın Erdoğan iktidarıyla yaptığı silah anlaşmalarının gözle görülür şekilde azaldığını gösteriyor.

Kimi gözlemcilere göre bunun nedeni Türkiye’de son birkaç aydır derinleşen ekonomik kriz. Ancak diğer yandan Almanya’nın silah sektöründe Ankara rejimine verdiği birçok telif haklarıyla Türk ordusunun kendi silahını ürütemeye başlaması yüzünden de silah ticaretinin azaldığı belirtiliyor.

Ancak hala Türk devletiyle silah anlaşmaların yapılması soru önerisini veren Sol Parti tarafından sert şekilde eleştirildi. Soru önerisini hazırlayan vekillerden Stefan Liebich, Ankara ile yeni silah anlaşmaların yapılmasını “skandal” olarak değerlendirerek, Türkiye’ye yönelik derhal bir silah ambargosunun uygulanmasını istedi.

YEMEN’E SALDIRIN ÜLKELERLE YENİ ANLAŞMA YOK

Aynı şekilde benzer telif haklarının Suudi Arabistan’a da verilmesiyle bu ülke de yapılan silah anlaşmaları dikkat çekici şekilde azaldı. 14 Mart 2018-30 Haziran 2018 tarihleri arasında Suudi Arabistan ile 28 bin Euro değerinde sadece bir anlaşması yapıldı. Bu yılın ilk 10 haftasında ise bu ülkeyle yapılan silah anlaşmalarının değeri 161 Milyon Euro civarındaydı.

Bu arada Yemen’e saldırılar düzenleyen Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki koalisyon üyesi ülkelerle yeni Merkel hükümeti şimdiye kadar hiçbir silah anlaşması yapmadı. Bu ülkelerin başında Mısır, Bahren, Kuveyt, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Geçtiğimiz yıl ise 2015 yılından bu yana Yemen’e hava saldırısı düzenleyen 8 ülkeye toplam 1,3 milyar Euro değerinde silah satılmıştı.