Ambargo ağırlaştı, İran alternatif arayışında

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların Kasım ayından itibaren ağırlaştırılmasına az zaman kala İran alternatif arayışını hızlandırdı.

ABD'nin, İran ile yapılan nükleer enerji anlaşmasından tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlar uygulamaya başlaması ve bu yaptırımların Kasım ayından itibaren ağırlaştırılmasına az zaman kala İran ambargoyu kırmak için alternatif arayışını sürdürüyor.

PETROL SATACAK YENİ ÜLKELER ARANIYOR

Bu arayışların başında İran’ın petrol satışlarına Kasım ayından itibaren ABD tarafından uygulanacak ambargoya, İran’ın petrol satacak yeni ülkeler bulması geliyor.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, dün, "Petrol satışı için yeni müşteriler bulduk, aynı anda eski müşterilerimiz ile de yeni iş birliği yolları aramak için müzakere ediyoruz’’ dedi.

Cihangiri, ABD'nin İran aleyhindeki tek taraflı ambargolarına değinerek, "Gerçi İran petrolünün bazı müşterileri son aylarda ve Amerikan ambargosunun başlayacağı tarih olan 4 Kasım gelmeden önce İran’dan alımlarını durdurdular fakat petrol satışı için yeni ortaklar bulmayı başardık’’ diye konuştu.

"Diğer taraftan geleneksel müşterilerimizle de iş birliği yollarını bulmak için müzakere ettik, ambargo uygulanan ülkelerin ambargolardan kurtulmak için yöntemler bulması acayip bir olay değildir’’ değerlendirmesinde bulunan Cihangiri, şöyle devam etti:

"Amerika’nın istemediği ve gerçekleşen olaylardan biri petrol fiyatının artmasıydı. Amerikan başkanı Suudiler ve diğerlerinin İran petrolüne alternatif ve petrol fiyatlarının artacağına engel olabileceklerini düşünüyor fakat ambargo zamanı gelmeden İran petrolünün varili 80 Dolar’a ulaştı, bunun anlamı, geçen dönem ihraç ettiğimiz petrolün yarısını ihraç edersek aynı gelire sahip olabileceğimizdir."

Cihangiri, ABD'nin İran petrol satışını sıfıra indireceği çabasının boşuna olacağını, buna karşı çeşitli yöntemler bulunduğunu ve özel sektör ile bu alandaki faal kişilerin olduğunu söyledi.

AMNANLI TÜCCARLARA VERGİ MUAFİYETİ

İran’dan mal alımı ve yatırım yapılması için Ammanlı tüccar ve iş insanlarına ülkede yatırım yapmaları için vergi muafiyeti getirildiği bildirildi. Konuya ilişkin konuşan İran-Umman Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şehla Amuri, ülkelerinin yatırımcılar için çok az risk içerdiğini belirterek, iş insanlarına o ülkede vergi muafiyeti tanındığını söyledi.

Amuri, İran ve Umman Ortak Ticaret Odası Başkanı ve bir heyetin Selale Serbest Bölgesinde Ummanlı yetkililerle yapılan görüşmeler hakkında bilgi vererek, Umman’ın İran’ın bölge ticaretindeki yıldızı olduğunu ve İranlı yatırımcılar ve ekonomik alanda faaliyet gösterenlerin bu fırsattan yaralanmaları gerektiğini söyledi.

Amuri, Selale Serbest Bölgesi imkanları ve İranlı yatırımcılara verilecek imkanların incelendiğini belirterek, bu bölgede gereken altyapının hazırlandığını, bölgede gümrük kapısı olmadığını ve ürünleri ulaştırmanın yollarını bulacaklarını söyledi.