Amed’de halk hareketliliği, polis yolları kapattı

Amed’liler belediye gaspına karşı üçüncü gün, yeniden sokaklara çıktı. Rejim güçleri Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan tüm yolları bariyer ve TOMA'larla kapattı.

HDP'nin Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesini protesto etmek amacıyla yapacağı açıklama öncesinde, Yenişehir ilçesindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) binası ve çevresi bugün yeniden polis ablukasına alındı.

Elazığ Caddesi ve yan yollar polis bariyerleriyle kapatılırken, tüm yolların başına TOMA konumlandırıldı. Araç trafiğine kapatılan yollara giriş çıkış yapan halk da Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolünden geçiriliyor.

Araç geçişine de kapatılan yollar yerine trafik akışı, Hintli Baba Caddesi üzerinden sağlanıyor. Trafiğin sağlandığı caddelerde yoğunluktan kaynaklı araç kuyrukları oluştu.

HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının DBB önünde açıklama yapması bekleniyor. Kitle toplanmaya başlarken, aralarında HDP milletvekilleri Necdet İpekyüz, Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Nusrettin Maçin, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Kemal Peköz ve Amed Büyükşehir Başkanı Selçuk Mızraklı da yer alıyor.

Kitle Lise Caddesi’nde toplandı. Kalabalık grup, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Hak hukuk adalet HDP ile gelecek” sloganları attı.

Polis halkın ve vekillerin etrafını sardı. Bunun üzerine grup oturma eylemi başlattı. 

Oturma eylemine geçen vekiller ve halk, zılgıt ve alkışlarla tepkilerini dile getirirken, saat 13.00’te HDP’lilerin basın açıklaması yapması bekleniyor.

Amed’de Salı günü, tüm gün boyunca protesto eylemleri yapılmıştı. Rejim güçleri de gün içinde sürekli saldırılarda bulundu. Valiliğin eylem yasağına rağmen sabah saatlerinde başlayan eylemler, saat 20.00’den itibaren bu kez evlerde sürmüştü. Kent sakinleri pencere ve balkonlara çıkarak ses çıkarma eylemlerinde bulunmuştu.