Amed’de katledilen gencin abisi: Polis sürekli tahrik ediyordu

Amed’de polisin katlettiği Recep Hantaş’ın abisi, yetkililerin kendilerine net bir bilgi vermediklerini ancak kardeşinin daha önce sürekli polis tarafından takibe alınarak tahrik edildiğini anlattı.

Türk polisi, Cumartesi akşam saatlerinde Amed Sümerpark’ta Recep Hantaş isimli bir genci başından vurarak infaz etti. Yargısız infaz, Hantaş bir gençle parkta oturduğu sırada gerçekleşti.

Hantaş'ın cenazesi Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra, buradan alınarak Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Aile dışında kimsenin cenaze törenine katılmasına izin verilmedi.

1999 Lice doğumlu Recep Hantaş’ın abisi Efe Hantaş, yaşananları ANF’ye anlattı.

Polisin önce Bursa’da inşaatta çalışan kardeşini arayarak, “kardeşiniz hastanededir, acilen gelin” dediğini söyleyen Efe Hantaş, Bursa’daki kardeşinin de kendisini arayarak durumu bildirdiğini belirtti.

Hantaş, “Onu arayan şahsın numarasını istedim. Aradım. Polis bana ‘hastaneye gelin’ dedi. Sabah gittik hastaneye, bize herhangi bir bilgi verilmedi. Bir, bir buçuk saate yakın bekledik. Ondan sonra bayağı uğraştıktan sonra teşhis için beni içeri aldılar. Teşhis ettim, doktor ‘başın sağolsun’ dedi” diye konuştu.

Daha sonra polislerle görüştüklerini söyleyen Efe Hantaş, “Bir ihbar aldıklarını söylediler. Rahmetli kardeşimin, bir arkadaşı ile Sümerpark’ta görüşmüş. İhbardan dolayı operasyon yapılmış” diye ekledi.

Nasıl bir operasyon olduğu, çatışma olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini söyleyen Hantaş “Kardeşimin herhangi bir silahı bile olmamasına rağmen” böyle bir operasyon yapılmasına şaşırdıklarını ifade etti.

“Net bir bilgi yok, nasıl oldu, hangi saatte oldu” diyen abi Hantaş, kardeşiyle daha önce yaptığı görüşmelerde anlattıklarını da paylaştı.

Polisin sürekli kardeşini taciz ettiğini söyleyen Hantaş, “(Polis) sürekli GBT’sine bakıp ‘siz teröristsiniz’ diyerek kardeşimi tahrik ediyordu. ‘Siyasi şeylere girmeyin, hırsızlık yapın, bu tür işlere karışan arkadaşlarınızı söyleyin, biz sizi koruruz’ şeklinde sürekli onu zorluyordu” diye anlattı.

“Kendisi bazen anlatıyordu” diyerek sözlerini sürdüren Efe Hantaş, katledilen kardeşinin kendisine söylediklerini şöyle aktardı: “Evden dahi çıkamıyorum. Çıktığımda sürekli bir yerde sıkıştırıp GBT’me bakıyorlar. Bana sen teröristsin, senin kardeşin neden dağa gitmiş.’ Sürekli tahrik etmişler.”