Amed’de KHK faşizmine tepki: YSK hukuka büyük darbe vurdu

Amed KESK Şubeler Platformu ve Amed İhraçlar Platformu, YSK’nin “KHK’li” diye mazbata vermesine ilişkin yaptığı açıklamada, bunun açık bir hak gaspı ve hukuka vurulmuş ağır bir darbe olduğunu kaydetti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu ve Amed İhraçlar Platformu, yerel seçimler ardından YSK kararına ilişkin bir basın açıklaması yapmak istedi.

AZC Plaza önünde yapmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi.

Bunun üzerine kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları eşliğinde Sanat Sokağı’na doğru yürüyüşe geçti.

Sokağın başında açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Recep Şimşek, engellemeye tepki gösterdi.

Daha sonra hazırlanan açıklamayı Amed İhraçlar Platformu Sözcüsü Aziz Turay, 15 Temmuz 2016’da başarısız darbe girişimi ardından uygulamaya konulan KHK zulmüne dikkat çekti.

Turay, “OHAL ilan ederek 36 KHK’yle muhalif kesimi teslim alma, tasfiye etme yöntemi devreye sokulmuştur. Söz konusu KHK’lerle 135 bin 144 kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde ihraç edilmiştir. Bütün hukuki yollar kapatılarak yüzbinlerce kamu emekçisi hukuki varlığı bile tartışmalı olan OHAL komisyonunun insafına terk edildi. 2 buçuk yıla aşkın bir süredir, komisyonun bizleri nasıl oyaladığına tanıklık etmekteyiz” dedi.

“Kaygı verici olanın YSK’nin de kendini patron olarak görmesi” olduğunu ifade eden Turay, adaylık önünde sakınca görmeyen YSK’nin daha sonra KHK gerekçesiyle mazbata vermemesinin “açık bir hak gaspı” olduğunu kaydetti.

Turay, şöyle konuştu: “YSK bu kararla demokrasi ve hukuka büyük bir darbe vurmuştur. Toplumun ve ülkenin değil, iktidarın çıkarını gözetmiştir. Bunun sonucu sadece bir seçim güvenliğiyle sınırlı kalmaz. Toplumsal barışa zarar verir. Halkın sandıktan çıkan iradesi hiçbir gerekçesi olmayan bahanelerle kendi yaptıkları yasalara tamamen ters düşerek tanımadığını gözlemledik. KHK’lerle halkın iradesi teslim alınamaz.”

Açıklama, “Bağlar bizimdir” sloganıyla son buldu.