Amed’de onlarca gözaltıya rağmen açlık grevi yeniden başladı

Türk rejiminin Amed’de kadınların öncülüğündeki açlık grevi eylemcilerine saldırarak, onlarcasını gözaltına almasına rağmen, grev yeniden başlatıldı.

Amed’deki açlık grevi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için tutsak HDP’li vekil Leyla Güven’in açlık grevine destek amacıyla 10 Aralık’ta Tevgera Jinên Azad (TJA-Özgür Kadınlar Harketi) tarafından başlatılmıştı.

Polis Pazartesi günü Amed ve Batman’da, Salı günü Van’da açlık grevi eylemcilerine saldırarak en az 68 kişiyi gözaltına almıştı. Amed’de aralarında 80 yaşındaki bir Barış Annesi’nin de olduğu 25 kadın sürüklenerek götürülmüşlerdi.

Polis saldırısı ardından açlık grevi bu Çarşambe günü yeniden 50 kişinin katılımı ile başlatıldı. Açlık grevi HDP Amed İl binasında yürütülüyor.

Bu amaçla yapılan basın açıklamasına HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri, DTK, TUHAY-DER ve TJA katıldı.

Kitle adına açıklamayı okuyan HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, Leyla Güven’in tecride, baskılara ve soykırımcı politikalara karşı başlattığı açlık grevini sahiplendiklerini bir kez daha vurguladı.

Farklı illerde açlık grevi başlattıklarını kaydeden Tosun, Mersin, Urfa, Amed, Van ve Batman’ın il binalarının basıldığını ve onlarca kişinin darp edilerek gözaltına alındığına hatırlattı.

Remziye Tosun, “Son 1 aydır diğer illerde olduğu gibi HDP Amed İl binası da kolluk kuvvetleri tarafından hiçbir gerekçe sunulmadan ve yasal bir dayanağı olmadan kuşatma altına alınmıştır. Bu hukuksuzluk tüm ülkenin gözü önünde açık bir biçimde yaşanmaktadır. Yerel seçim startı verdiğimiz günden itibaren il ve ilçe yöneticilerimiz, parti üyelerimiz, kadın ve gençlik çalışanlarımız üzerindeki baskı ve tutuklamalar en üst düzeye çıkmış durumdadır” diye konuştu.

İktidarın zor ve inkar politikalarına da dikkat çeken Tosun, “Her geçen gün daha da artacağız. Onlar baskı uyguladıkça biz daha da güçleneceğiz. Onlar baskı uyguladıkça biz daha da çoğalacağız. Leyla Güven’in birkaç gün önce söylediği gibi, bu mücadelenin kazananları bizler olacağız” şeklinde konuştu.