Amed direnişi: En büyük suçu işlediler!

Amed’de belediye gasbına karşı direnişin beşinci gününde bir basın açıklaması yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, rejimin “taammüden suç işlediğini” belirterek, “Sivil itaatsizliğimizi göstereceğiz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile milletvekilleri Garo Paylan, Meral Danış Beştaş, Hişyar Özsoy, Remziye Tosun, Semra Güzel ve Musa Farisoğulları, sabah saatlerinde büyükşehir belediyesi önünde bir araya geldi. Kısa sürede direnişe katılanların sayısı arttı.

Görevi devlet tarafından gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da bir süre sonra, belediye yakınında toplanan kitleye katıldı. Mızraklı, alkış ve sloganlarla karşılandı. Kitle “Amed ya me ye” (Amed bizimdir), “Bijî berxwedana Amedê” şeklinde slogan attı.

HDP’li kitle öğleden sonra, “İrademe dokunma” pankartı ardında basın açıklaması yaptı.

HPG Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “meşru direnişlerinin beşinci günü” olduğunu belirterek, “Büyük bir suç işledi bu iktidar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eliyle büyük bir suç işledi. Anayasal bir suç işledi” dedi.

Kayyum gasbının Türkiye’nin altında imzası bulunan uluslararası sözleşmeler açısından da bir suç olduğunu vurgulayan Oluç, “Bu suçu taammüden işlediler. Planladılar. 31 Mart seçimlerinden önce planlamaya başladılar” diye ekledi.

Oluç, “Taammüden işlenmiş suç, yani planlı suç daha büyük bir suçtur. En büyük suçu işlediler” diyerek bu halkın iradesinin gasp edildiğini kaydetti.

“Yaptıkları ağır darbedir” diyen Oluç, 19 Ağustos’ta belediyelere el konulmasının “üçüncü siyasi darbe” olduğunu belirtti.

Oluç, “Bu siyasi darbe, bu suç karışışında, hukuk, demokrasi ve adalet mücadelemizi en meşru şekilde sürdürmeye devam edeceğiz” derken halkın “bu meşru direnişten asla vazgeçmeyeceğini” ifade etti.

Oluç şöyle konuştu: “Sivil itaatsizliğimizi göstereceğiz. Her alanda, her gün göstereceğiz. Bu işlenen suçu kabullenmediğimizi göstereceğiz.”

Erdoğan’ın seçimlerden önce bu siyasi darbenin işaretini, belediyelere el koyma tehdidiyle gösterdiğini hatırlatan Oluç, “Kürt halkının kendi temsilcilerini seçmesini, kendi kendisini yönetmesini hazmedemiyorlar, kabullenemiyorlar. Bu yüzden bu suçu işlediler” şeklinde konuştu.

Eylemde konuşan bir barış annesi, “Her gün barış, özgürlük istediğimizi söylüyoruz. Bize bunu yapmaya ne hakkınız var” diye konuştu.