Amed ve Batman'da kayıplar soruldu, AKP kınandı

Amed ve Batman'da kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde, AKP rejiminin Cumartesi Anneleri'ne dönük saldırıları da kınandı.

AMED: Amed'deki kayıp yakınları 502’ncisi haftasına ulaşan eylemleri için İHD Şubesi’nde bir araya geldi. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla yapılan eylemde, faili meçhul cinayetle katledilen ve kaybedilenlerin fotoğraflarının yanı sıra Sur’da yine devlet güçlerince katledlen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafı taşındı. 

Eyleme, KESK Kadın Meclisi üyeleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri ile CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın da katıldı. 

Kayıp yakınları, bu hafta 25 Eylül 1991'de Amed'n Hazro ilçesine bağlı Sarıerik köyündeki evinden jandarmalar tarafından alıkonulduktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İbrahim Gündem'in akıbetini sordu. 

İHD Şube Sekreteri Yüsel Aslan Acer, Cumartesi Anneleri'nin eylemine dönük saldırıya tepki gösterdi.

Acer, yine 11 kişinin gözaltında kaybedilmemesiyle ilgili görülen Kulp Davası’ndan çıkan kararın, devlet adına işlenen suçlarda cezasızlığın kural olduğunu gösterdiğini vurguladı. 

Acer, 19 yıl önce 25 Eylül gece yarısı Gündem ailesinin evinin Hazro Karakolu Jandarma Komutanı Üsteğmen Kemal Şahin ve emrindeki bir askerler tarafından basıldığını anlattı. Jandarmanın giderken İbrahim Gündem'i gözaltına alarak köyden ayrıldığını anlatan Acer, ailenin o günden bu yana adalet aradığını ifade etti. 

Aynı günün sabahında Anne Meryem ve Baba Ahmet Gündem'in oğullarının akıbetini sormak için Hazro Jandarma Karakolu'na gittiğini belirten Acer, "İbrahim Gündem'i götüren askerlerin başında olan Kemal Şahin, anne ve babasının gözünün içine baka baka 'Ben onu almadım' diye yalan söyledi. Bunun üzerine Hazro Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran anne ve baba, tekrar karakola gönderildi. Karakola giden anne ve baba, bu kez Kemal Şahin’in 'Sizin akıbetinizde İbrahim gibi olacak. Gidin insan haklarına başvurun' tehdidine maruz kaldı” dedi.

Gündem Ailesi’nin tam 19 yıldır her yere başvurarak oğullarının başına geleni öğrenmeye çalıştığını, ancak bütün kapıların yüzlerine kapandığını söyleyen Acer, Hazro Karakol Komutanı Kemal Şahin başta olmak üzere o dönemin yetkilileri olan OHAL Valisi Necati Çetinkaya, Hazro Cumhuriyet Savcısı, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Başbakanı Mesut Yılmaz, İnsan Hakları Sorumlu Bakanı Mehmet Kahraman, İçişleri Bakanı Mehmet Kalandi ve devletin diğer asker, siyasetçi ve bürokratlarını İbrahim Gündem'in kaybedilmesinden sorumlu tutup, derhal yargı önüne çıkarılmalarını istediklerini kaydetti.

BATMAN: Batman’da ise, kayıp yakınları ile birlikte İHD yöneticileri ve üyeleri, İHD binasında bir araya geldi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticilerinin katılarak destek verdiği eylemde ilk olarak İHD Şube Eş Başkanı Devran Yıldız konuştu.

İstanbul'da, Cumartesi Anneleri'ne dönük yapılan saldırıyı kınayan Yıldız, kayıpların akıbetlerini sormaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Yıldız’ın ardından konuşan dernek yöneticilerinden Zeki Tangüner ise, 11 kişinin katledildiği Kulp Katliamı sanıklarının yargılandığı davanın 19 Eylül’de “zaman aşımı” gerekçesiyle düşürülmesine tepki gösterdi.

Tangüler, binlerce faili meçhul cinayet işleyen failler yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmak mümkün olmayacağını vurguladı.