Amed ve Mardin’de İsviçreli heyetle görüşenlere tutuklama

Geçtiğimiz Ekim ayında Amed ve Mardin’de inceleme yapan İsviçreli heyetle görüşenlerin çoğunun tutuklandığı ortaya çıktı. Heyetin üyesi parlamenter Fabian Molina “Bizimle görüşenler terör örgütünü desteklemekle suçlanıyor” diye konuştu.

İsviçreli bilim insanları, akademisyen ve siyasetçilerden oluşan bir heyet geçtiğimiz Ekim ayında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye ile Kürdistan’a gitmişti. Sosyoloji profesörü Ueli Mader, Barış Meclisi Başkanı Ruedi Tobler ve Sosyalist Parti Federal Meclisi Milletvekili Fabian Molina’dan oluşan heyet önce İstanbul’da HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davada duruşmayı izlemişti.

Ardından Mardin’e geçen heyet burada siyasetçi Ahmet Türk ile bir araya gelmiş, Mardin Adliyesi’nde Kızıltepe Belediye Eşbaşkanları Leyla Salman ve İsmail Asi hakkında açılan davanın duruşmasına katılmıştı.

Amed’de ise İsviçreli heyet TJA, DTK, DBP yöneticileri, HDP milletvekilleri, Eğitim Sen ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi temsilcilerle bir araya gelmişti. O dönem görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada heyetle Kürt sorunu, bölgede uygulanan politikalar, ekonomik sorunlar, kadına yönelik şiddet ve sendikalara yönelik baskı gibi konularda görüş alışverişinde bulunduğu belirtmişti.

‘MİT AJANLARI SÜREKLİ FOTOĞRAFLARIMIZI ÇEKİYORDU’

Ancak bir süre sonra İsviçreli heyetle Amed ve Mardin’de görüşme yapanlarının çoğunun tutuklandığı ortaya çıktı. Tutuklamalara ilişkin İsviçre’nin günlük yayınlanan “20 Minuten” gazetesine konuşan Fabian Molina “Bizimle görüştükten sonra haklarında tutuklama kararı çıkartılan ve cezaevlerine konulan kişiler terör örgütünü desteklemekle suçlanıyor” bilgisini verdi.

Türk istihbarat elamanlarının kendisini sürekli izlediğini ve görüşmelerin fotoğraflandığını hatırlatan İsviçreli parlamenter, yargılamaların neden olduğunun ortaya çıkmaması için tutuklananların Türkiye’deki cezaevlerine dağıtıldığına dikkat çekti. Aynı zamanda Sosyalist Parti Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı da olan Molina tutuklamalara ilişkin Bern’deki Türk Büyükelçiliği’ne yazı yazdığını, fakat şimdiye kadar bir yanıt olmadığını söyledi.