Anadolu Ajansı, MİT’çilerin itiraflarını teyit etti

Anadolu Ajansı, “Teröristler ihtiyar köylüleri bağlayıp mayınla tuzakladı” başlıklı haberi, MİT’çilerin ANF’de yayınlanan itiraflarını teyit etti.

Anadolu Ajansı’nda bugün Sinan Uslu imzasıyla, servis edilen “Teröristler ihtiyar köylüleri bağlayıp mayınla tuzakladı” başlıklı haberi, ANF’de yayınlanan MİT yöneticileri Erhan Pekçetin ve Aydın Günel’in itiraflarını bir gün sonra doğruladı.

MİT’in Yurtdışı Etnik Bölücü Faaliyetler Başkanı Erhan Pekçetin ile MİT İnsan Kaynakları Yöneticisi Aydın Günel, dün ANF’de yayınlanan itirafları  (https://anfturkce.net/rojava-surIye/mIt-yoeneticileri-itiraf-etti-Iste-mIt-in-gazetecileri-103749 ) AKP’nin medyayı nasıl kontrol ettiği, hangi gazetecileri kullandığı, nasıl manipülasyon ve dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü isim vererek açıklamıştı.

İtiraflarda yer alan gazetecilerin bazıları bugün Efrîn için kurulan özel yayın birlikleri arasında yer alıyor. Bu MİT ajanları “gazetecilik” adı altında, kirli savaşın medya ayağını oluşturuyor.

Uslu’nun haberinin Ankara mahreçli olması da sergilenen mizansenin bir diğer dikkat çekici yanı. Efrin’de yaşanan bir olayın Ankara mahreciyle servis edilmesi, söz konusu haberin MİT’e ait “psikolojik istihbarat daire başkanlığından” hazırlatıldığı görüşünü destekliyor.

MİT, yöneticileri benzer durumlar için nasıl bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğünü şu ifadelerle itiraf etmişti:

“Basın müşavirliği 2010-2011’den aktif bir şekilde Türk basınında etkili müdahaleler algı operasyonları haber yaptırma, televizyonlar internette de var faaliyetleri. İnternette hackerleri kullanıyorlar. Kafa bulandırıcı, hedef yapıda soru işareti bırakan, kafaları bulandıran, acaba dedirten onları inandıkları ideolojiden uzaklaştırabilecek dezenformasyona yönelten yapılar var.”

AA’nın Efrin saldırısına ilişkin haberlerin toplandığı havuz olarak belirlendiği daha önce basında yer almıştı. Söz konusu haberlerde İstihbarat Karşı Koyma Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Çetin Çetiner’in de bu algı operasyonu kampanyasının başına getirildiği bilgisi yer alıyordu. 

Tüm diğer özel savaş medyasının tek elden servis ettiği Ankara merkezli AA haberlerinin odak noktasına ise YPG-YPJ savaşçılarını karalayan haberler oturtulmuş. Ancak Sinan Uslu imzasıyla bugün yayınlanan haber kendisini ele veriyor. Haberin kurgusu “sivillerin canlı kalkan” olarak kullanılması üzerine kurulmuşken, haberin içeriği Uslu’yu yalanlıyor. “…Kapısı el bombasıyla tuzaklanan depoda, elleri bağlanarak çevresine mayın ve el yapımı patlayıcı yerleştirilen 80-90 yaşlarında 4 sivil belirlendi” ifadeleri, elleri bağlı canlı kalkan nasıl olur sorusunu sordurtuyor?

ANF ise, “Türk ordusu yaşlı köylüleri esir alıp etraflarına mayın döşedi” başlıklı haberinde konuya dair şu bilgileri verdi:

Efrîn'in Museka köyünde yaşlı köylüleri esir alan çeteler ve Türk ordusunun söz konusu kişilerin ellerini arkadan bağladığı görülüyor.

Fotoğraflarda 2'si kadın 4 yaşlı köylüyü bakkal dükkanı olduğu tahmin edilen bir yerde ellerini arkadan bağlayıp etraflarına ise el yapımı patlayıcı tuzakladığı görülüyor.

İşgalci Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin sivil katliamlarını bu şekilde YPG/YPJ savaşçılarının üzerine yığmaya çalıştığı görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Efrîn'in bir köyünde traktörünü gasp ederek, adamı infaz ettiği anın görüntülerini yaymıştı.