Ankara'da 44 kurumdan tepki: Bu yol faşizmin yolu!

Ankara'da 44 siyasi parti, STÖ ve meslek örgütü, kayyum işgalini kınayarak, "Bu yol faşizmin çıkmaz sokağına giden yoldur" dedi.

Amed, Van, Mardin'de HDP'li büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı Ankara’da 44 meslek örgütü, sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti, ortak açıklama yaptı. Ankara Tabipler Odası’ndaki (ATO) basın toplantısına kurumların temsilcileri katıldı. “Ülkemize, geleceğimize sahip çıkıyoruz, halkın iradesi gasp edilemez” pankartının asıldığı salona, “Zorbalığa geçit vermeyeceğiz”, “İrademe dokunma”, “Askeri, sivil bütün darbelere hayır” dövizleri konuldu.

'UTANÇ VERİCİ; KARDEŞLİĞE KARŞI BİR UYGULAMA'

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, 3 şehre kayyum atamasının Türkiye yakın siyaset tarihine kara leke olarak geçtiğini belirterek, “İçişleri Bakanlığı’nın masumiyet karinesini hiçe sayan ve seçmen iradesini gasp eden bu kararı, siyasi bir karardır” dedi.

Bulut, AKP belediye başkanlarının yolsuzluklarını ve ekonomik krizin üzerini örtmek için bu girişimlerin yapıldığını belirterek, “Bir cenaze törenine katılmak, düğüne katılmak, Türkiye’de zor hale gelmişse, bu demokrasi ayıbı ve utancı olarak tarihe yazılacaktır. Bölge halkının demokrasiye inancının yok edilmesi Türkiye’de barışa, kardeşliğe, eşit yurttaşlık anlayışına ters düşmektedir. Demokraside öncelik halkın oyları ile seçilmiş kişi ve organlara saygı göstermektir” dedi.

‘DERHAL VAZGEÇİN, HALK İRADESİNE SAYGI GÖSTERİN'

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

"Bugün Diyarbakır, Van ve Mardin’de kayyum atanmasına sessiz kalınması ve olağan kabul edilmesi; yarın İstanbul başta olmak üzere bütün belediyelere kayyum atanabilmesine de onay vermek, tüm meslek örgütlerine iktidar müdahalesini kabullenmek, emekten yana sendikaları kapatma girişimlerini desteklemek anlamına gelir. Bu yol faşizmin çıkmaz sokağına giden yoldur. Ülke yönetenlerini bu uygulamadan vazgeçmeye ve halk iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

İMZACILAR

Açıklamada imzası bulunan kurumlar şöyle: “Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Ankara Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Ankara Dayanışma Akademisi, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası, Ankara Tabip Odası, Artvin Çevre Platformu, Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Birleşik Devrimci Parti Ankara İl Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi Altındağ İlçe Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya İlçe Örgütü, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, Dersim Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, DİSK Emekli-Sen, Divriği Kültür Derneği, Emek Partisi Ankara İl Örgütü, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Emekçi Hareket Partisi Ankara İl Örgütü, Erendiz Atasü (Yazar), Ezilenlerin Sosyalist Partisi Ankara İl Örgütü, Halkevleri, Halkların Demokratik Kongresi Ankara, Halkların Demokratik Partisi Ankara İl Örgütü, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Tüm Emekli-Sen, Kaldıraç, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kültür Sanat Emekçileri Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Ankara İl Örgütü, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Tüketici Hakları Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ankara İl Örgütü."