Ankara Newrozu: Barış anıtını Ankara Garı’na dikeceğiz

Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Ankara’da düzenlediği Newroz etkinliğinde konuşan HDP’nin Çankaya Belediye Başkan Adayı Filiz Kerestecioğlu, Barış Anıtı’nı Ankara Garı’na dikmek için geldiklerini söyledi.

Emek ve Demokrasi Güçleri, “Newroz coşkusuyla faşizme karşı birlikte mücadeleye” sloganı ile Kolej Meydanı’nda Newroz etkinliği düzenledi.

Alana kortejler halinde gelen Emek ve Demokrasi Güçleri’nin yanı sıra yüzlerce kişi giriş yaptı. Etkinlikte geleneksel kıyafetli kadınlar dikkat çekerken, sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı yükseldi.

Arama noktasında sarı, kırmızı, yeşil bayrak ve aksesuarların alana girişine izin verilmedi. Devlet güçleri, alanda ateş yakılmasına da izin vermedi. Newroz ateşi için sabah saatlerinde getirilen odunlar alandan çıkarıldı.

Polisler, 2017 yılında Amed Newroz’unda sokak ortasında katledilen Kemal Kurkut’un fotoğrafının alana girmesini de engelledi.

Açlık grevindeki Leyla Güven lehine sloganların atılması da yasaklanırken, kitle yasağı delerek sık sık “Leyla Güven onurumuzdur” şeklinde slogan attı.

Kutlama halaylarla başladı. Ardıdnan Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak bir metin Tayfun Görgün tarafından okundu.

Görgün, Newroz’u kutladıktan sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve açlık grevlerine dikkat çekti. Görgün, şöyle konuştu: “İçerde ve dışarıda toplumun büyük bir kesimine ağırlaştırılmış bir tecrit uygulanmaktadır. Bu tecritle birlikte emek ve meslek örgütlerinin demokratik taleplerine sokağın yasaklandığı, demokratik hak ve hukukun kendisini ifade edemediği ortadadır. İnsani açıdan da endişe verici bir noktaya varan bu durumun daha fazla can kaybı olmadan bir sonuca varılması beklentimizdir, dileğimizdir.”

Daha sonra HDP’nin Çankaya Belediye Başkan Adayı Filiz Kerestecioğlu bir konuşma yaptı. Kerestecioğlu, Kemal Kurkut’un fotoğrafını göstererek, “Kemanından başka silahı olmayan gencecik yaşta öldürülen Kemal Kurkut’tan rahatsız mı oldular? Üstünde hiçbir şey olmadan Newroz’a gitmeye çalışan bir insan vurulurken aynı rahatsızlığı duydular mı? Artık bu ülkede kimse hayatını kaybetsin istemiyoruz” dedi.

“Tecridin sonlanması için Leyla Güven, 137 gündür açlık grevinde. Çok güçlü bir kadın. Çok insani, barışçıl bir talepte bulunuyor” diyen Kerektecioğlu, şöyle devam etti: “Bugün bir genç daha hayatını kaybetti. Gençler hayatını kaybetmesin artık. Bu sesi duyun, tecride son verin. Türkiye kanunların uygulayın diyoruz. Bugün artık kamuoyunun artık sessiz kalmaması gerekiyor. Onlar ses verdikçe muktedirlerde ses verecek.”

Kerestecioğlu, 31 Mart yerel seçimlerine de değinerek, şöyle konuştu: “Yerel seçimlerde HDP’nin propagandasına izin vermiyorlar. AKP’nin bugün İstanbul’da mitingi var. Tüm ulaşım araçları ücretsiz. Tüm vapurlarda, kamu binalarında Tayyip Erdoğan’ın afişleri var. Direklerin birini de boş bırakın bari. Ama bu hakkaniyet yok. Erkek siyasete karşı kadın muhtar adaylarımız, kadın meclis üyelerimiz var. Meclis üyelikleri çok önemli, meclis üyesi olmak demek Ankara’yı ranta, imara kapatmak demektir. Bunu denetlemek meclis üyelikleriyle mümkün.”

Ülkede AKP iktidarının beka sorunu olduğunu belirten Kerestecioğlu, şöyle devam etti: “Krizi saklamak için yapmadıkları kalmadı. İnsanların cebindeki krizi nasıl saklayacaksınız? Demokrasi krizi gibi ekonomik krizi de var bu ülkede. Her şeyi cebinize atarak bütün krizleri çıkardınız. Bu ülkeyi üreten bir ülke olmaktan çıkardırlar. 7 milyonu aşıyor gerçek işsiz sayısı. Nasıl kriz yok. Krizin üstünü örtmek için kriz yok diyorsunuz. Beka sorunu sizin kendi beka sorununuz. Hala sizin öfke dilinizi, siyasetinizi biz kullanmadığımız gibi halklarımız da kullanmıyorlar, birbirlerine düşmanlık etmiyorlar, etmeyecekler. Biz buraları yeşil alan olarak kurmak istiyoruz. Kent bostanları yapmak istiyoruz. Kendi ürünlerimizi üretmek, kendi kooperatiflerimizde satmak istiyoruz. Ankara Garı’nda kaybettiğimiz tüm yoldaşlarımızın anısına Barış Anıtı’nı da Ankara Garı’na dikmek için geliyoruz.”