Anne Şenyaşar'ın duruşması görüldü: Bu nasıl devlet?

AKP’li İbrahim Yıldız’a “hakaret” ettiği iddiasıyla yargılanan Emine Şenyaşar, "Bu nasıl devlet, bu nasıl hükümet" diye tepki gösterdi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar'ın, AKP'li Yıldız'a "Hakaret ve iftira attığı" iddiasıyla duruşması görüldü. Nöbetlerinin 157’nci gününde sarf ettiği sözlerden kaynaklı Urfa'daki 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasında, Şenyaşar'ı kadınlar, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri yalnız bırakmadı. Duruşmaya, onlarca avukat, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl yöneticileri ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra onlarca kişi katıldı.

Katibin “kaç çocuğun var” diye sorduğu Emine Şenyaşar, "Çocuklarımı öldürdüler, birini de tutukladılar" yanıtını verdi. Ardından Şenyaşar'a suçlama tercüman aracılığıyla iletildi. İlaçla ayakta durduğunu belirten Şenyaşar, "7 çocuğum vardı, hepsini öldürmek istediler. Hastanede eşim ve 2 çocuğumu katlettiler. Çocuklarım gözlerimin önünde katledildi" dedi.

Araya giren mahkeme başkanı Şenyaşar'a olayı değil niye hakaret ettiğini anlatmasını istedi. Yaşadıklarını anlatmaya devam eden Şenyaşar, "Hakaret ve iftira" suçlamasını reddederek, “Hastanede insan öldürülmez. Hastane kayıtlarını çaldılar. Hakkımı helal etmiyorum. Çocuklarımı kim öldürdü? Bu nasıl devlet, bu nasıl hükümet" diye tepki gösterdi.

Ailenin avukatlarından Ayşe Şehriban Demirel, şunları belirtti: "Hakaret iddiasıyla birçok dosya açıldı ama öncesi var. Annenin iki oğlu ve eşi hastanede katledildi. Hastane dosyası 4 yıldır açılmadı ve deliller karartılmaya çalışılıyor. Aile, Adalet Nöbeti başlattı ve 557 gündür devam ediyor. Emine Şenyaşar, nöbet boyunca hem fiziki hem hukuku şiddete maruz kalıyor. Aile adalet mücadelesini engellemelere rağmen sürdürüyor."

Dosyanın sadece bir görüntü üzerinden açıldığını söyleyen Demirel, "Bilirkişiye gönderilmesini istiyoruz. Kürtçe bilen bir tercüman istiyoruz. Tercüme yapan bilirkişi yeterli değildir. Kendisi savcı katibi ve tercümesine güvenmiyoruz. Biz tarafsız bir uzman tercüman istiyoruz. Dosyaya olayın olduğu gün orada olan tanık sunacağız. Dosyada eksik hususlar giderilsin" ifadelerini kullandı.

'SUÇ YOK'

İHD Urfa Şube Başkanı Mustafa Vefa da, aleyhte olan delilleri kabul etmediklerini belirterek, suç unsuru oluşmadığını kaydetti. Şenyaşar’ın sözlerinde "hakaret" olmadığını söyleyen Vefa, Urfa'da İbrahim adıyla 3 milletvekili olduğunu belirterek, detaylı savunmayı daha sonra yapacaklarını dile getirdi.

Ailenin avukatlarından Hidayet Enmek ise ailenin hastanede yaşadıklarına dair bir soruşturma olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: “AKP'li Yıldız, bu dosyada sanık. Dosya savcılığına, müzekkere yazılmasını istiyoruz. Sözde müştekinin taraf olduğu hastanede katledilen Emine Şenyaşar'ın müşteki olduğu dosyada soruşturma savcılığına AKP'li Yıldız ile ilgili bir işlem varsa dosyaya eklenmesini istiyoruz. İşyeri dosyası ile ilgili yakalanmayan ve araması olan AKP'li Yıldız'ın yeğeni İbrahim Yıldız ile ilgili mahkemeden iddianamesinin gönderilmesini talep ediyoruz."

Mahkeme heyeti, duruşmayı ailenin Adalet Nöbeti'ni başlattığı 9 Mart’a erteledi. Duruşma 9 Mart 2023 tarihinde görülecek.

'ŞENYAŞAR YARGI ŞİDDETİNE UĞRUYOR'

Duruşmanın ardından ailenin avukatları ve destek verenler, adliye önünde açıklama yaptı. Ailenin avukatlarından Ayşe Şehriban Demirel, Emine Şenyaşar’ın verdiği adalet mücadelesinde maruz kaldığı yargı şiddetinin davalarla devam ettiğini belirterek, “Anneye 15 farklı soruşturma açıldı ve 4 tanesi davaya dönüştü. Aile adil yargılama talep ediyor. Ailenin adalet mücadelesinin şahidiyiz ve destekliyoruz. Her zaman ailenin yanında olacağımızı bir kez daha beyan ediyoruz” dedi.