Anneler, işkenceyle katledilen Hayrullahoğlu için buluştu

Cumartesi Anneleri, 14 Kasım 1982'de gözaltına işkenceyle katledilen Mustafa Asım Hayrullahoğlu için buluştu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması talebiyle yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin, 764’üncü buluşmasının Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilmesine yine engel olundu. Polis ablukasına rağmen Çukur Çeşme'de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına, Avukat Ömer Kavili'nin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi eşlik etti.
HİKÂYESİ
Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, Türkiye'de demokrasiden söz edilemeyeceğini belirtti.
İstanbul’da 37 yıl önce gözaltına işkenceyle katledilen Mustafa Asım Hayrullahoğlu için adalet isteyen Ocak, Hayrullahoğlu’nun hikâyesini şöyle anlattı:
"Sosyalist kimliğiyle bilinen 34 yaşındaki Hayrullahoğlu, İstanbul'da yaşıyordu. 14 Kasım 1982 sabahı evinden çıktı. Siyasi şube polisleri tarafından gözaltına alınan Hayrullahoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Gayrettepe 1'inci Şube'ye götürüldü.
Ailesi her yerde onu ararken cansız bedeni gizlice Kasımpaşa Zindan arkası kimsesizler mezarlığına gömüldü. Çocuklarına ulaşmaya çalışan Hayrullahoğlu ailesi gözaltına alındığı inkar edilen evlatlarının başka bir isimle gömüldüğü mezarına 1983 Mart ayında ulaştı.
Anne Feyziye Hayrullahoğlu tarafından sıkıyönetim 2 numaralı sıkı yönetim Askeri Mahkemesi'nde açılan davada sorgu timindeki 5 polisten üçüne Hayrullahoğlu'nu işkenceyle öldürmekten 10'ar yıl 8'er ay hapis cezası ve ömür boyu kamu hizmetlerinden men cezası verildi. Ancak kararı veren hakimler görevden alındı. Yargıtay mahkumiyet kararını bozdu ve sanıklar beraat etti. Son olarak 2012 yılında Aynur Hayrullahoğlu eşinin işkenceyle öldürülmesi ve bedeninin kaybedilmesi ile ilgili suç duyurusunda bulunarak, 12 Eylül Askeri Darbesi'ne ilişkin davanın müdahillerinden biri oldu. Yalnızca iki generalin yargılanması ile sınırlı tutulan dava cezasızlık zincirinin bir halkası oldu.”

EŞİ: ÖFKEM SÜRÜYOR

Hayrullahoğlu'nun eşi Aynur Hayrullahoğlu eşini öldürenlerin cezasız kalarak öldüklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Öfkem hâlâ devam ediyor. Mustafa 14 Kasım'da evden çıktı. Bir daha evine dönemedi. 37 yıl oldu. Acaba bu insanlar, bu zihniyeti devam ettirenler, bu canları yakanlar çocuklarının, torunlarının yüzüne nasıl bakıyor?"

CİVAROĞLU: KONUŞAMIYOR, NEFES ALMAKTA ZORLANIYORDU

Hayrullahoğlu ile aynı hücrede kalan Namık Kemal Civaroğlu, o dönem gözaltına tanık olduğu işkenceyi şöyle anlattı: "Onu sağ koluma bağladılar. Hava soğuk olduğu halde terliyordu. Konuşacak halde değildi, nefes almakta zorlanıyordu. Yapabileceğim bir şey yoktu. Bir süre sonra nöbetçi polisler onun hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledi. Bütün vücudunu terlemesin diye sildim. Müthiş bir şekilde bana saldırdılar. Sabah 7 buçuk gibi Mustafa'nın vücudu soğumaya başlamıştı. Ölmüştü... Bana çok iyi davranmaya başladılar."
Konuşmaların ardından Hayrullaoğlu Ailesi'nin avukatı Ergin Cinmen'in gönderdiği mesaj okudu.

SEYİT RIZA VE AHMET KAYA ANILDI

Kayıp yakınları son olarak, idam edilişlerinin 82’nci yıl dönümünde Seyit Rıza ve arkadaşlarını anarak, mezar yerlerinin açıklanmasını istendi. Öte yandan ölüm yıl dönümü olan Ahmet Kaya da 'Beni Bul Anne’ şarkısıyla anıldı.