Antepli depremzedeler: Devlet kurumları ilgisiz

Depremde hasar gören kentlerden biri olan Antep’te, 2 gündür sokakta yaşayan halk, devlet kurumlarının ilgisizliklerinden yakınıyor.

Kurdistan ve Türkiye’de merkez üsleri Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 10 kentte yaşanan depremden sonra yaşamını yitiren ve yaralıların sayısı giderek artıyor. Depremden etkilenen kentlerden biri olan Antep ve ilçelerinde kriz masalarının 08 Şubat akşam saatlerinde aktardıkları verilerine göre en az 504 kişi yaşamını yitirirken, 4 bin 809 kişi yaralı olduğu öğrenildi.

Halen arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü Antep kent merkezinde halk, toplanma alanlarında kendi imkânlarıyla yaralarını sarıyor. AFAD ve benzeri devlet kurumlarının yetersizliklerinden yakınan halk, bir an önce gıda ve ısınma sorunlarının çözülmesini talep ediyor.

Kendisinin depremzedelere yardım etmek istediğini ancak AFAD ve polislerin engel olduklarını söyleyen Nevzat Güneş, Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki yıkımların çok fazla olduğunu belirtti.

HIRSIZLIĞA ENGEL OLUNMALI

Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Maraş ve Antep’in kırsal alanlarına devletin yardım etmesi gerekiyor. Oradaki ailelerin sağ salim kurtarılmasını istiyoruz. Köylülere yardımların gitmesini ve oradaki halkımızın göz ardı edilmemesi lazım. Devlet bu sorunlara bir an önce çözüm bulmalı. Köylerde ölümler ve yaralıların sayıları çok fazla. Burada hırsızlık olaylarının da yaşandığını söylemek istiyorum. Polislerin buna engel olması gerekiyor. Bizler zaten zor durumdayız, bir de böylesi şeylere üzülmek istemiyoruz. Bugün dayanışma ve yardımlaşma günüdür.”

YİYECEK SIKINTISI

Depremzedelerden Mehmet Uğurkaplan ise, 2 gündür sokakta soğuğun altında beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Halen göçük altında olan insanlarımız var. Onların sağ salim çıkmalarını istiyoruz. Şu an önünde bulunduğumuz Gölgeler Apartmanı’nda 16 daire vardı. Neredeyse 35-40 kişi göçük altında kaldı. 10 kişiye yakın kişi kurtuldu ama geri kalanları halen enkazdalar. Gelen yardımlar daha çok bireysel yardımlar oluyorlar. Mağaza ve market sahipleri yardımcı oluyorlar. Yiyecek ve içecek sıkıntılarımız var. Yemek bekliyoruz ama daha gelmedi. Yine oturmak için sandalye gelmesi gerekiyor. Yatacak yerimizin olmaması da ayrıca büyük bir sorun.”

Depremzedeler, AFAD ve devlet kurumlarından gelen yardımların çok az olduğunu belirtiyor. Özellikle belediye, emniyet ve valiliğin duyarsızlığından şikayetçiler.