Antikapitalistler: Virüse karşı çözüm dayanışmada

Antikapitalistler Platformu, "Virüse ve kapitalizme karşı çözüm dayanışmada, örgütlü mücadelede" dedi.

Antikapitalistler Platformu, bugün yazılı açıklama yaparak, koronavirüsün yayılmasına karşı dayanışma çağrısı yaptı.

NELER YAPILMALI?

"Türkiye hükümeti de virüsle mücadelede dünyadaki benzerlerinden farklı değil. Milyonlarca işçinin, emekçinin, yoksulun bu karantina dönemini nasıl atlatacağına yönelik hiçbir olumlu, destekleyen önerisi yok" denilen açıklamada, gecikmeden yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
"-İşten çıkarmalar, özellikle kapatılan işyerleri için hemen yasaklanmalıdır. Çünkü patronların kriz dönemlerinde bildikleri en kolay yol, işçileri işten atmaktır. Gelir kaybı ve işsizlik ciddi halk sağlığı sorunu yaratır, bu pahalılık ortamında insanları salgına daha açık hale getirir.

-Kapatılan işyerlerindeki işçilerin maaşı için işsizlik sigortası devreye girmelidir, yetmediği yerde devlet bütçesinden destek sağlanmalıdır.

-İşyerlerinde koronavirüse karşı hijyen koşulları sağlanmalı ve sosyal mesafe uygulaması hayata geçirilmelidir. İşyeri organizasyonu ve üretim süreci virüsle mücadeleye uygun olmayan işyerlerinde üretime veya hizmete ara verilmelidir. İşçinin işyerinde enfekte olma tehlikesi söz konusu ise çalışmaktan kaçınma hakkı vardır.

-Çalışmak zorunda olan işyerlerinde, sağlık, lojistik, market vb. işçilerin virüsten koruyuculuğunu sağlamak için her türlü tedbir alınmalıdır.

-Özellikle sağlık çalışanlarının koşulları mutlaka iyileştirilmelidir. Çünkü çalışan personelin önemli bir kısmı, zorunlu olarak hem salgını önlemeye çalışanlar hem de en çok insanla temas edenler, yani kendileri de salgının yayılmasına sebep olacak kişiler.

-Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın, risk gruplarında olan (hamile, kronik hasta, engelli, 60 yaş üstü) bütün işçilere derhal ücretli salgın izni verilmelidir.

-15 yaş altı çocuğu olan çalışan anne veya babaya ücretli izni verilmelidir. Bu hem çocukların bakımı için hem de planlanan uzaktan eğitimin etkili olabilmesi için şarttır.

-Göçmenlerin koronavirüse karşı sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri, yerli veya göçmen tüm hastaların ücretsiz bakımı sağlanmalıdır.

-Virüsün yarattığı korku ve panik, daha otoriter ve baskıcı bir sistem yaratmak için kullanılmamalıdır. Aksine tam şeffaf bir yönetim tarzı hayata geçirilmelidir.

-Virüsle mücadelede dengeli ve sağlıklı beslenme önemli bir husustur. Gıda dağıtımını ve fiyatları kontrol edebilmek için, bazı market zincirleri kamulaştırılmalıdır.

-Sendikalar, emek ve meslek örgütleri koronavirüs ile mücadelede birlikte hareket etmelidir."