ANYAKAY-DER: Öcalan ile görüşme sağlanmalı

ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Sultan Karasu, Covid-19 tehdidi nedeniyle sağlık durumu merak edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme imkanı tanınmasını istedi.

Anadolu Yakanlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), İmralı ve diğer cezaevlerindeki tutsakların durumuna ilişkin bir açıklama yaptı.

Derneğin Fatih'te bulunan merkez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Sultan Karasu, AKP ve MHP’nin Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçirdiği yeni infaz düzenlemesi tepki gösterdi.

Karasu, düzenlemenin siyasi tutsakları kapsamadığını hatırlatarak, hukuk ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti.

Öcalan’ın durumuna da dikkat çeken Karasu, Öcalan’ın sağlık durumunun kamuoyu tarafından merak konusu olduğunu ifade etti.

Karasu, bundan ötürü aile ve avukatlarının görüşünün derhal sağlaması konusunda iktidara çağrıda bulundu.

Bununla birlikte çok sayıda basın emekçisi, avukat, öğretim görevlisi, sanatçı, milletvekili ve belediye başkanın cezaevlerinde tutulduğunu hatırlatan Karasu, şöyle konuştu: “Bunlarla birlikte cezaevlerinde kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olana kronik hastalığı olan ve bunun yanında kanser hastası olan birçok tutuklu bulunmaktadır. Bu af kamu vicdanını kanatmayacak bir şekilde olmalıdır. Çocuk istismarı yapan, kadına taciz ve şiddet uygulayan, geleceğimiz olan gençleri zehirleyen uyuşturucu baronlarına verilecek bir af, hukukumuzda ve halkın gözünde ne kadar karşılık bulabilecektir?” diye sordu.

“Bu virüsün mahkumlara bulaştığı zaman ciddi ölümlere sebep olacağı bilinmektedir” diyen Karasu, “Bu kaygıları göze alarak cezaevlerinin cenaze evlerine dönüşmelerini bir an önce engellemeliyiz. Bir çok ülkenin yürürlüğe koyduğu gibi mahkumlara ceza erteleme ya da af uygulanmaktadır. Bu uygulamayı derhal burada da olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.