Arıkuş: AKP patronları kurtarmanın derdinde

Ekmek ve Onur Derneği’nden Emrah Arıkuş, "AKP koronavirüs sürecinde patronların sırtını sıvazladı, yükü emekçilere attı" dedi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkileri Türkiye’de görülürken, alınan tedbirlerde emekçilerin göz ardı edildiği ajansımıza gelen videolarda da görülüyor. Gül Projeye ait Vadi İstanbul Avangart şantiyesinde işçilerin çalışma koşullarını anlatıyor video. Hâlâ madenlerin, tekstil atölyelerinin, metal fabrikalarının ve pek çok hizmet sektörünün çalışmaya devam ettiği görülüyor.

'AKP PATRONLARIN SIRTINI SIVAZLADI'

ANF'ye konuşan Ekmek ve Onur Derneği’nden Emrah Arıkuş, Türkiye'de koronavirüse karşı tedbirlerin sermaye için alındığına dikkat çekerek, “Ülkemizde koronavirüsün etkilerini hissetmeye başladığımız ilk zamanda hemen 100 teşvik paketiyle patronların sırtı sıvazlandı. Halk sağlıkla ilgili düzenleme ya da önlemlerle ilgili doyurucu açıklamalar ve uygulamalar beklerken, hükümet, patronların neşesini yerine getirme telaşına girdi” dedi.

'KAPİTALİZM DÜNYAYI YOK EDİYOR'

Arıkuş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Koronavirüsü tüm dünyayı etkilerken ülkemizdeki etkileri ise giderek artıyor. Öncelikle bu yaşanan salgın esas olarak kapitalizmin tüm dünyayı ekolojik anlamda yok oluşa sürüklerken yaşadığımız bir geçici durumdur. Bu geçebilir ama yenilerini yaşamayacağımızı kimse söyleyemez. Buna bu açıdan baktığımızda sermaye kendisiyle birlikte tüm insanlığı yok oluşa sürüklüyor. Bu salgın kapitalizmin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarında ise daha da etkili hale geliyor. Sermaye ise yine kendisini kurtarmanın peşinde.

'HALK EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ YAŞAYACAK'

Adeta korona bahane edilerek halihazırda var olan ekonomik krizin yükü bir kez daha işçiye, emekçiye yüklendi. Zaten Cumhurbaşkanı da açıkladı, 'bunu bir fırsata çevirebiliriz' dedi.

Ancak özellikle işçi ve emekçilerin durumuna dair pek bir açıklama gelmedi. Bir yandan 'evde kal' çağrıları yapılarak salgının yayılımı önlenmeye çalışılıyor. Ancak işçiler çalışıyor ve durmadan salgın tehlikesi altında çalıştırılıyor. İnşaatlarda, fabrikalarda çalışma hiç durmadı. Öte yandan market, depo, kargo işçileri ise fazladan mesailer yaparak hastalığın pençesine atıldı. Market patronları ciroya doymadı bu süreçte. Öte yandan işten atmalar da yaygınlaşmaya başladı. Patronlar kârlarının azalmasını istemediğinden fazlalık olarak gördüklerini işten rahatça çıkarabiliyor. İşçileri koruyan yasalar yok maalesef. Olan yine işçi, emekçiye oluyor. İşsizliğin bu salgın sebebiyle 6 milyon daha artacağı ifade ediliyor. Yani sonuç olarak toplum olarak bir ekonomik çöküntü yaşayacağız.”

'SESİMİZİ YÜKSELTEREK YÜKÜ SIRTIMIZDAN ATABİLİRİZ'

İşçilerin korunması için önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Ekmek ve Onur Derneği’nden Emrah Arıkuş, şunları belirtti: "Çalışma yerlerinde dezenfektan ya da mesafe uygulamak belirli düzeyde engel olsa da bizim talebimiz herkese ücretli izin verilmesidir. Bir diğeri ise yaygın test yapılarak vakaların kontrol altına alınabilmesi sağlanmalıdır. Kesenin ağzı patronlar için değil halk için açılmalıdır. Yoksa biz bu süreçte çok daha fazla kayıplar yaşayabiliriz. İşten atmalar yasaklanmalı, işsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. Yani netice itibarıyla ekonomik ve ekolojik krizin yükü işçilere yüklenmek isteniyor. Biz bunu ancak sesimizi yükselterek ve mücadele ederek patronların sırtına yükleyebiliriz."