‘Asgari ücretle gelecek planı yapamıyorum’

Kafe ve barlarda aşçılık yaparak geçimini sağlamaya çalışan Emre Kağıt, “Geçtiğimiz yıllarda en azından sinemaya gidebiliyordum, bu yıl senelik iznimde bile evden dışarı çıkamadım. Asgari ücretle gelecek planı yapamıyorum” dedi.

Aldığı asgari ücretin yarısını ev kirasına veren Kağıt, asgari ücretle geçinmenin artık mümkün olmadığını söyledi.

Kafe ve barlarda aşçılık yaparak geçimini sağlamaya çalışan Emre Kağıt, Türkiye’de asgari ücretle geçinmenin zorluklarını ANF’ye anlattı.

KENDİME YENİ HİÇBİR ŞEY ALAMIYORUM

Asgari ücretle geçinmenin imkansız olduğunu söyleyen Kağıt, şunları aktardı: Türkiye’de yaşayan hiçbir insan, asgari ücretle geçinemez. Sosyal hayatım yok. Bundan beş altı yıl öncesine kadar arkadaşlarımla arada bir dışarı çıkabiliyordum, plan yapabiliyordum. Şu an aklıma dahi gelmiyor. Kirayı nasıl öderim, faturaları nasıl öderim, eve nasıl giderim diye düşünüyorum. Akşamları iş çıkışında, eve giderken yürüyorum ki en azından yol parasından kısıp kiramı ve faturalarımı daha rahat ödeyebileyim. Son birkaç yıldır kendime ayakkabı, kıyafet gibi şeyler alamıyorum. Eskilerini giyiyorum. Bu şekilde yaşamaya çalışıyorum. Eskiden bu kadar sıkışmış hissetmiyordum. Birkaç yıl önce en azından ayda iki defa sinemaya gidip film izleyebiliyordum ya da tiyatroya gidebiliyordum. Sosyal hayatım tamamıyla bitti. Şimdi eve kapanıp, internet ve televizyonla sosyalleşmeye çalışıyorum.” 

İYİYE GİDEN BİR ŞEY YOK

Herhangi bir gelecek planı olmadığını kaydeden Kağıt; “Araba almak, ev almak artık hayallerin ötesine geçemiyor. Şu an bu şekildeyse, seneye nasıl olacağını kestiremiyorum. Gittikçe daha da kötüleşiyor. Ekonomik açıdan, sosyal hayat açısından iyiye giden hiçbir şey yok. Evlensem, evleneceğim kadının da çalışması gerekiyor, geleceğimizi birlikte planlamalıyız ki hayatta kalabilelim. 

Ev kiram 2 bin lira. Hemen hemen aldığım paranın yarısı kiraya gidiyor. Önümüz kış ve son zamanlarda doğal gaza gelen zamlardan sonra, faturalara ortak olsun diye muhtemelen bir ev arkadaşı alacağım. Ev arkadaşı almazsam da doğalgaz açmayacağım. Soğukta nasıl oturacağımı da bilmiyorum. Şu an evde yemek pişirdiğimde ya da kombiyi çalıştırdığımda gelecek faturayı hissediyorum” diye konuştu. 

EKONOMİK AÇIDAN YIKIM OLDU

Salgın sürecinde ek bir geliri olmadığı için borçlanan Kağıt, hala borçlarını ödemeye çalıştığını da belirtti: “Devletten sadece bin lira bir destek aldım, onun haricinde hiçbir destek alamadım. Sadece devletin bana verdiği bir kredi vardı, ki o krediyi hala ödüyorum. Önümüzdeki 8 ayda da ödemeye devam edeceğim. Onun haricinde çalışan arkadaşlarım borç verdi, bir nebze onların borcunu kapatabildim. Salgın süreci, ekonomik açıdan benim için büyük bir yıkım oldu.”

BİR AYDIR MARKETE GİTMİYORUM

Daha rahat yaşayabilmek için ek işe ihtiyaç duyduğunu da ifade eden Kağıt, son olarak şunları söyledi: “Son bir aydır market alışverişine gidemiyorum. Ekstra harcamam yok, sadece faturaları ve kirayı ödeyebiliyorum. Evim kötü durumda olduğu için evimi boyadım ve bir ay daha markete gidemeyeceğim. İleriki süreçte nasıl yapabilirim bilmiyorum. Bir hafta önce senelik izne çıktım. Maalesef tatile gidemedim ve bir hafta boyunca da sadece temel ihtiyaçlarım için iki defa dışarı çıktım.”