Aşırı kullanımda dezenfektan jeller zararlı

Yapılan bir araştırmada, son aylarda neredeyse her gün defalarca kullanılan hidroalkolik jellerin güneş ile teması halinde zararlı olacağı tespitine yer verildi.

İspanya’da yayınlanan El Mundo gazetesine konuşan dermatalog Marta Frievro, virüsleri öldürdüğü için sıkça kullanılan dezenfektan jeller, güneşle birlikte deride kararmaya yol açabilir. Jellerin güneş ışığıyla temasıyla birlikte deride yanmalara yol açacağını kaydeden Frievro, derideki kararmaların ise jellerin içindeki maddelerden kaynaklı olduğunu belirtti.

Bu iddiaya ilişkin Huffington Post’a konuşan Fransız doktor Pierre Parneix ise, jellerdeki alkolün kısa sürede uçması nedeniyle zararlı olmadığını savundu. Parneix’e göre, deride kurumaya neden olması dışında endişe edilmesine gerek yok.

YILLAR SÜREN BİR KARARMAYA YOL AÇIYOR

Fransız Dermatologlar Sendikası yöneticisi Isabelle Gallay’a göre ise, yaz aylarında virüs kaygısıyla kullanılan jeller nedeniyle ellerin sık sık su ile nemlendirilmesi gerekiyor. Bir diğer dermatolog Catherine Oliveres-Ghouti’ye göre de jeller de tıpkı parfümlerde olduğu gibi deriye etki ediyor.

Jellerin yüzde 70 oranında alkol bulundurduğunu kaydeden Oliveres-Ghoutti, jel kullanımı sırasında ellerin güneşle teması halinde gerçekleşen yanmaya dikkat çekti. Fransız doktora göre, bu esnada önce kızarıklık oluşuyor ve deri irrite oluyor. Burada oluşan leke ise kahverengi renge dönüşüyor ve yıllarca bu şekilde kalabiliyor.

İYİ SEÇİM YAPILMALI; AŞIRI KULLANILMAMALI

Konuya ilişkin görüşü sorulan tüm doktorlar, hidroalkolik jel kullanımında dikkat edilmesi gerekenin doğru ürünün satın alınması olduğuna işaret ediyorlar. Bireylerin kendi başlarına aldıkları maddelerle jel üretmesine karşı uyarılırken, ‘orijinal’ veya ‘parfüme’ adı altında satılan ürünlere karşı da dikkatli olunmasını istiyorlar.

Ayrıca barındırdığı alkol düzeyi nedeniyle hidroalkolik jel kullanımının ‘abartılmaması’ gerektiği belirtiliyor.