Asselborn’dan NATO’ya Efrin mektubu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e Türkiye’nin Efrin’i işgal saldırıları hakkında yazan Lüksemburg Dışişleri Bakanı, saldırıların durdurulması için baskı yapılmasını istedi.

Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn, Stoltenberg’e yazdığı mektubunda, Türkiye’nin saldırılarının kesinlikle uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Saldırıların Efrin ve çevresi başta olmak üzere Suriye’deki durumu daha da kötüleştirdiğinin altını çizen Asselborn, Türkiye’nin operasyonlarının ‘büyük bir felakete’ yol açacağı uyarısında bulundu.

NATO İŞGALİ TAKİP ETMELİ, TÜRK YETKİLİLERİ UYARMALI

NATO’nun Efrin’e yönelik saldırılarını yakından izlemesi gerektiğini yazan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, bu kapsamda düzenli olarak brifinglerle görüş açıklanmasını istedi. Türkiye’nin uluslararası hukuku ve ‘orantılılık prensibini’ dikkate alması gerektiğini vurgulayan Asselborn, NATO yetkililerinin bunu Türk yetkililerle görüşmelerde dile getirmesi çağrısı yaptı.

Türkiye’nin işgal saldırılarının hedefindeki sivil halkın acılarına ve insani yardımların ulaştırılamamasının yarattığı endişeyi dile getiren Asselborn, bu konuda adım atılmasını istedi.

SURİYE’DE ANCAK SİYASİ ÇÖZÜM OLABİLİR

NATO Genel Sekreteri’ne yazdığı mektubunda Suriye’de bir askeri çözümün mümkün olmadığını ifade eden Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, sadece siyasi diyalog sürecinin çözüm getirebileceğine işaret etti. Asselborn, bu sürecin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı karar tasarısı ile Haziran 2012’de Cenevre’de üzerinde uzlaşılan ilkesel açıklamanın temel alması gerektiğini belirtti. 

Asselborn, ayrıca, bu sürecin bir yandan Suriye’nin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve egemenlik hakkını koruması, diğer yandan ise barış ve uzlaşmayı sağlaması gerektiğini vurguladı. Asselborn, bu sayede terörizme karşı mücadele için gerekli ortamın sağlanacağını da sözlerine ekledi.