Asya Gezer: Tutsaklar için çalışacağım
Mêrdîn’den Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekili aday adayı olan Garibe Gezer'in ablası Asya Gezer, “"Amacım tutsaklar için çalışmak, cezaevi şartlarının değişmesini sağlamak " dedi.
Mêrdîn’den Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekili aday adayı olan Garibe Gezer'in ablası Asya Gezer, “"Amacım tutsaklar için çalışmak, cezaevi şartlarının değişmesini sağlamak " dedi.
Sürgün edildiği Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde uğradığı işkencenin ardından 9 Aralık 2021’de hala aydınlatılamayan bir şekilde ölen Garibe Gezer'in ablası Asya Gezer, Mêrdîn’den Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi milletvekili aday adayı oldu.
Aday olmaktaki amacının cezaevlerine dair aktif çalışma yürüterek bir boşluğu doldurmak olduğunu söyleyen Asya Gezer; "Amacım tutsaklar için çalışmak, cezaevi şartlarının değişmesini sağlamak " dedi.
OTUZ YILA YAYILMIŞ MÜCADELE: GEZER AİLESİ
90'lı yıllardan beri aktif politik mücadelenin içinde yer alan Gezer ailesinin 11 ferdinden 9’u hakkında soruşturma açıldı, 4’ü cezaevine girdi, 1’i Kobanê işgaline karşı geliştirilen eylemsellik sürecinde Türk devlet güçleri tarafından sokak ortasında öldürüldü.
Ailede devlet güçlerinin saldırısına uğrayan ilk kişinin, 94 yılında zorla köy boşaltma saldırıları esnasında başına yediği dipçik darbesi ile tek gözünü kaybeden babaları Yusuf Keser olduğunu ve üzerlerindeki baskının bu olayla başladığını belirten Asya Gezer, aile mücadele tarihlerindeki dönüm noktasının Kobanê işgaline karşı geliştirilen eylemsellik süreci olduğunu ifade etti. Asya Gezer şunları söyledi: "Garibe ile Bilal abim parti çalışmalarında sürekli olarak yer alıyordu. Ben o zaman İzmir'de öğrenci idim. Garibe ilçe yöneticisiydi. Kobanê olaylarının olduğu süreçte abim Dargeçit'te umuma açık bir sokakta vuruldu. Abimin vefatıyla üzerimizdeki baskılar daha çok arttı. 8 Ekim'de abimin naaşı Mardin'den gelirken erkek kardeşim Mehmet Emin, polislerin açtığı ateşte omuriliğine denk gelen bir mermi yüzünden felç kaldı."
Bilal Gezer'in öldürülmesine ilişkin davada gizlilik kararı olduğunu belirten Asya Gezer, kardeşi Mehmet Emin'in felç kalmasına sebep olan polislerin yargılandığı dosyaya dair ise şu bilgileri paylaştı: "Mehmet Emin'e ateş eden polisler için 'Kasten öldürmeye teşebbüs' maddesi ile dava açıldı. Merminin hangi silahtan çıktığının tespit edilemediği iddiasıyla dört polis hakkında “ceza verilmesine yer olmadığı” kararı verildi. Beraat ettiler."
HEM KARDEŞİM HEM YOLDAŞIMDI
Kardeşi Garibe ile Mardin ve Midyat hapishanelerinde 9 ay beraber kaldığını dile getiren Asya Gezer, Garibe'nin kendisinden sonra altı farklı cezaevinde kaldığına dikkat çekti. Garibe'nin sürgünlerle geçen zindan günlerine dair ise şunları söyledi:
"Ben de Garibe ile aynı süreçte cezaevinde kaldım. 9 ay gibi bir süre beraber kaldık. O benim hem kardeşim hem yoldaşımdı. Ben çıktım ancak Garibe çok fazla sürgün yaşadı. 6 yılda 8 hapishane dolaştı. Şakran cezaevinde yaşadığı sıkıntılar yüzünden Tarsus'a sürgün edildi. Orada da aynı şekilde hak ihlalleri yaşadı, hücrede tutuldu. Akabinde Bünyan Cezaevinde tekli hücrede tutuldu ve sürekli hak ihlalleri yaşadı,ayrımcı politikalara maruz kaldı.
CEZASI ONAYLANMADIĞI HALDE HÜCREDE TUTULDU
Garibe’nin dosyası Yargıtay’da onaylanmamıştı. Yerel mahkeme ceza vermişti, bölge mahkemesi cezayı onaylayıp yargıtaya göndermişti ama Yargıtay cezayı henüz onaylamamıştı. Buna rağmen tekli hücrede tutuldu. Ona iradesi dışında uygulamaları dayattılar.
Garibe çok asi biriydi. Ona dayatılan hiçbir şeyi kabul etmeyen bir kadındı. Oradan da Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi. Süreci hepimiz biliyoruz. Yerlerde sürüklendi. O dönemde yaşadıklarını basına anlattık. İHD gitsin, Meclis İnsan Hakları Komisyonu gitsin, araştırma yapılsın diye. Ama Garibe'yi 9 Aralık'ta kaybettik."
DAVA TAKİPSİZLİK KISKACINDA
Garibe Gezer'in ölümüne ilişkin yargılamanın takipsizlik engeline takıldığının, suçluların cezalandırılması için adım atılmadığının altını çizen Asya Gezer, hukuki sürece dair şunları paylaştı:
"Garibe'nin yaşadığı işkenceye dair biz o dönem cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Takipsizlik kararı verildi. Avukatlarımız bunu anayasa mahkemesine taşıdı bir yıl önce. Süreç devam ediyor. Bu dosyada benim ifademin alınması gerekiyordu ama alınmadı. İfadem Garibe'nin ölümünden sonra avukatlarımızın çabasıyla alındı.
Öteki dosya şüpheli ölüm ve kasten öldürme ile açılmıştı. Buna da takipsizlik kararı verildi. Avukatlarımız bu dosyayı da Anayasa Mahkemesi'ne taşıma sürecinde. Bu dosya kapsamında Garibe'nin bazı özel eşyalarına el konuldu. 20-30 adet kitap, 40'a yakın mektup, iki tane fotoğraf albümü, 5 adet defter, ki bunların bir kısmı günlük bir kısmı not defteri, Garibe'nin aldığı gazetelerden kopardığı haber küpürleri. Bunlara el konulmuştu ama avukatlarımız geri aldı."
HAPİSHANELER, GARİBE İLE KANAYAN YARAM OLDU
Milletvekili aday adayı olmaktaki tek amacının parlamentoda cezaevlerine yönelik çalışma yürütmek olduğunu ifade eden Asya Gezer, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Dört kardeş peş peşe cezaevine girdik. Hapishaneler benim için zaten ayrı bir yere sahipti. Garibe ile kanayan yaram oldu. Sadece kendi ailem üzerinden belirtmiyorum, bizim gibi birçok insan var. Garibe gibi birçok kadın arkadaş var. Ben onlar için bir şey yapmak istedim. Garibe cezaevlerinde uygulanan politikaları hep anlatırdı. 'Hepimize baskı uygulanıyor ama kadınlara çok daha büyük baskı uygulanıyor' derdi. Anneler var, bebekler var cezaevlerinde. Hasta tutsaklar var. İnsanlarımızla ilgilenmek için, onlara faydalı olmak, cezaevlerine yönelik çalışma yapmak için aday adaylığı başvurusunda bulundum."