Atalan: AKP savaş suçu işliyor; Lahey'de yargılanmalı

Türk savaş uçaklarının Şengal’i bombalamasına tepki gösteren HDP Êzidî Milletvekili Atalan, DAİŞ’in Şengal’i bitirme planını devralan AKP’nin savaş suçu işlediğini, Lahey'de yargılanması gerektiğini vurguladı.

Türk devletine ait savaş uçaklarının Rojava ve Şengal'e dönük saldırılarına tepkiler giderek büyüyor. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Şengal’e saldırıların devam edeceğine yönelik açıklamalarına ilişkin HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, DAİŞ’in üç yıl önce gerçekleştirildiği soykırımın şokunu henüz üzerinden atamayan Şengal’in bu kez Türk savaş uçakları tarafından bombalanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

'DAİŞ'İN YARIM KALAN OPERASYONUNU BİTİRMEK İSTİYORLAR'

ANF'ye konuşan Atalan, bu saldırının temel amacının DAİŞ’in yarım kalan Êzidîleri topraklarından sürme operasyonunu bitirmek olduğunu kaydetti. Atalan, "Gerçek şu ki, 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşen soykırım sonrası Êzidîler kendi kendilerini yönetme ve savunma kararı aldılar. Bu kararı hayata geçirirken DAİŞ gibi tehditlere karşı kendileriyle paralel düşünen güçlerle beraber öz yönetim ve öz savunma birliklerini oluşturmak için harekete geçtiler. Bu oluşumlar Türkiye için herhangi bir tehdit oluşturmadığı gibi buradan Türkiye ‘ye herhangi bir saldırı girişimi de olmadı. Demek ki sorun başka. Her fırsata Zerdüştlük üzerinden Êzidîlerin inançlarına saldıran AKP’nin esas amacı; DAİŞ çetelerinin yapmak isteyip yapamadığı Êzidîleri Şengal topraklarından yok etmektir” dedi.

'HERKES TEPKİ GÖSTERMELİ'

Gerekçe ne olursa olsun yapılanın açıkça Êzidî düşmanlığı olduğunu vurgulayan Atalan, devlet gücünü arkasına alarak savaş suçu işleyen AKP yetkililerinin Lahey' de yargılanması gerektiğini söyledi. Uluslararası mekanizmalarına bu yönde çağrı yapan Atalan, "AKP hükümeti bunun hesabını vermek zorundadır. Ortadoğu’dan yok edilmeye çalışılan mazlum bir halka yönelmek soykırım zihniyetinin ta kendisidir” diye konuştu. Atalan, mazlum halkların yanında olduklarının demagojisini yapan hükümetin tamamen zalimane bir tutum içinde olduğunu ve kendinden olmayanlara Ortaçağ refleksleriyle saldırdığını kaydetti. AKP’nin Êzidîlerin soykırımdan sonra oluşturmaya çalıştığı öz güveni yıkmaya, iradesini yok etmeye çalıştığına dikkat çeken Atalan, Türkiye ‘deki tüm demokrasi güçlerini bu saldırıya karşı tepki vermeye çağırdı. HDP Milletvekili Ali Atalan, "Ortadoğu’da hakların birlikte yaşamasından yana olan herkes bu saldırıya karşı ses çıkarmalı” çağrısında bulundu.