Av. Arksak: Annelerin yanındayız

Geçen hafta Bakırköy Cezaevi’nin önünde tutsakların anneleriyle birlikte darp edilerek gözaltına alınan avukatlardan Murat Arksak, annelerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Tutsak aileleri, geçen hafta açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için Bakırköy Cezaevi önünde polisin saldırısına maruz kalmıştı. Aralarında avukatların da bulunduğu 7 kişi, yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmış ve darp edilmişti. 7 kişi savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Darp edilerek gözaltına alınanlardan biri olan Avukat Murat Arksak, yaşananları ve avukat olarak duruşlarını ANF’ye anlattı.

Annelerin, Bakırköy’de kendi çocukları için 10 dakika da olsa oturup bir gündem oluşturmaya çalıştığını, kendilerinin de gözlemci olarak bulunduğunu ve bunu da polise bildirdiklerini hatırlatan Av. Arksak, olay günüyle ilgili şunları paylaştı:

ANNELERİ YERDE EZMEYE ÇALIŞTILAR

“Anneler beyaz tülbentleri ile gelmişlerdi. Ben de oraya iki avukat arkadaşımla beraber gittim. Vardığım gibi polise orada bulunma amacımı tebliğ ettim. Buna rağmen ‘dağılın’ uyarısında bulunmadan, anneler cezaevi önüne gitmeden polis geldi ve saldırdı. Saldırı sonucu yere düşen anneleri ezmeye çalıştılar. Avukat arkadaşlarımla beraber engel olmaya çalıştık. Beni de gözaltına aldılar. ‘Ben avukatım. Burada kamu görevi yürütüyorum. Beni gözaltına alamazsınız’ dememe rağmen aldılar. Gözaltı aracına götürüldüğüm gibi darp edildim. Girdikten sonra da darp, küfür, hakaret devam etti. Araç içesinde kelepçe taktılar. Araç içerisinde anneleri darp etmelerine karşı çıktıkça kelepçeli olmama rağmen bana vurmaya devam ettiler. Darp izlerini tutanağa geçirdim. Buna ilişkin suç duyurusunda da bulundum.”

BAKIŞLARI ŞU: BUNLAR TERÖRİST

Av. Arksak, saldırgan polislerdeki kin ve nefreti gözlediğini söyleyerek, annelerin herhangi bir kurumdan, yerden talimat almadan geldiklerini, bunu defalarca ifade ettiklerini hatırlatarak, “Burada polisin ve yargı makamlarının yaklaşımı, ‘bunlar terörist, talimatla geliyor’ şeklindedir. Halbuki ortada böyle bir durum yok. 60, 70 yaşındaki bir anneyi terörist olarak tanımlıyorlar. En son 41 anne gözaltına alındı ve işlemlerini Terörle Mücadele Şubesi (TEM) yaptı. Bu insanları haksız yere 4 gün gözaltında tuttular” dedi.

GERİ ÇEKİLMEYECEĞİZ

Annelerin sürdürdükleri eylemin barışçıl ve demokratik çerçevede haklı bir eylem; aynı zamanda bir beyan olduğunu kaydeden Av. Arksak, avukatlar olarak yanlarında olacaklarını, demokratik haklarını kullanabilmeleri için geri çekilmeden desteğe devam edeceklerini bildirdi.