Av. Eski: Siyasi tutsakları kapsamayacak

ÖHD’den Av. Veysi Eski, hükümetin hazırladığı ikinci yargı paketinin de toplumsal barışa hizmet etmek yerine siyasi tutsakları dışında bırakacağı için daha fazla huzursuzluğa neden olacağını söyledi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, yakın zamanda Meclis’e geleceğini belirttiği ve Erdoğan’a sunulan ceza infaz düzenlemesi kapsamına, cezaevlerinde infazın ertelenmesini bekleyen 100’lerce hasta tutsağın alınıp alınmayacağı belli değil. Avukat Veysi Eski, bu beklentinin karşılanmayacağı kanısında. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Av. Veysi Eski, AKP döneminde birçok defa adına af denilebilecek, ancak hükümet tarafından infaz düzenlemesi uyum yasası vs. isimlerle af yasaları çıkarıldığını söyledi. Av. Eski, bunun sebebini ise “Bu af yasalarının bu şekilde isimlendirilmesi muhtemel bir Anayasa Mahkemesi kararı ile genişletilmesi tehlikesinden kaynaklı. Hükümet, siyasi mahpuslar ve bir kısım diğer mahpusların yararlanmasının önüne geçmek için hileişeriyeye sürekli olarak başvuruyor” şeklinde açıkladı.

TOPLUMSAL BEKLENTİYİ KARŞILAMAYACAK

Seçimlerden önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin suç örgütü kurmak ve birçok adli başka dosyadan ceza alan Alaaddin Çakıcı için af önerisi yaptığını hatırlatan Av. Veysel Eski, “Binlerce insan için acaba bir umut olur mu beklentisi oluşturdu bu, ancak ilk yargı paketinde bu beklentiler karşılanmadı. Şu anda gündemde olan yargı paketi de büyük ihtimalle toplumdaki beklentiyi karşılamayacaktır” dedi.

SİYASİ TUTSAKLAR YARARLANDIRMAYACAK

Adalet Bakanı’nın açıklamalarına bakıldığında yapılacak düzenlemede yine siyasi tutsakların yararlanmasının önünün kapatılacağının anlaşıldığını ifade eden Av. Eski, “AKP /MHP iktidarı toplumun bir kesiminde oluşan beklentiyi kısmen karşılayacak bir düzenleme yapacak. Ancak bu yapılacak düzenleme toplumsal barışa hizmet etmek yerine infaz eşitsizliği nedeniyle daha fazla huzursuzluğa neden olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sadece Sivas Katliamı sanığını cezaevinde kalamaz raporuna dayanarak affetmesinin, hükümetin nasıl bir ideolojik bağnazlıkla hukuka yaklaştığını ortaya koyduğunu kaydeden Av. Eski, şöyle devam etti: “Bilindiği gibi ÖHD ve İHD'nin verilerine göre aynı durumda olan yüzlerce hasta mahpus var. Bu mahpuslara, bırakın Cumhurbaşkanı’nın özel affı, normal yargı düzeni içinde bile tahliye yolu açılmadı. Yüzlerce hasta mahpus son günlerini cezaevinde geçirmek zorunda kaldı. Her pakette olduğu gibi yine dağ fare doğuracaktır. Umarım yanılırım ve en azından hasta mahpusları kapsayacak bir düzenleme yapılır.”