Av. Oflas: İmralı’daki tecrit bitmedi

Avukat Barış Oflas, İmralı’da özel bir tecridin olduğunu savunarak, 2 Mayıs’taki görüşmenin tecridin bittiği anlamına gelmediğini, belirsizliğin sürdüğünü söyledi.

Van Barosu avukatlarından Barış Oflas, Türk yargısının ve idaresinin yapması gerekenin İmralı’da devam eden yasadışı tecride son vermek olduğunu belirtti.

Avukat Barış Oflas, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecride ilişkin ANF’ye konuştu. Öcalan üzerinde devam eden tecridin dünyada başka örneğinin bulunmadığını kaydeden Av. Oflas, kendine münhasır bir hukuksuzluk haliyle ısrarla sürdürüldüğünü ifade etti. Av. Barış Oflas, “Mahkemeler tecridi kaldırmayarak halkın, toplumun, siyasal muhalefetin ve cezaevlerinin taleplerine kulak tıkamıştır. Şu an Sayın Öcalan’ın avukatları, ailesi ve vasisiyle görüştürülmemesinin Türkiye’de uygulanan ceza ve infaz yasaları açısından haklı yanı yok. Tümüyle mevcut yasalara aykırı bir uygulamadır” dedi.

TÜMDEN YASADIŞI TECRİT HALİ

Türkiye’deki mahkemelerin saygınlık, tarafsızlık ve bağımsızlıktan uzak olmayı seçtiğini kaydeden Av. Oflas, mevcut hukuk kurallarının herkese eşit ve adil şekilde uygulanması gerekirken, Öcalan söz konusu olunca bu hukuk kurallarının görmezden gelindiğini belirtti. Yasaya aykırı, eşit ve adil olmayan bambaşka kurallar uygulamaya geçirilerek tümden bir tecrit ve izolasyon hali oluşturulduğuna dikkat çeken Av. Oflas, 8 yıl aradan sonra yapılan avukat görüşmesinde tecridin farklı bir boyutunun da ortaya çıktığını söyledi.

AİHM DE GÖZ YUMUYOR

Öcalan’a yönelik özel tür bir tecridin uygulandığını öğrendiklerini dile getiren Av. Oflas, telefon, mektup gönderip alma, kitaplara erişim, günlük gazete edinme, televizyon kanalları seçim gibi haklarının ya tamamen gasp edildiğini ya da kısıtlandığını dile getirdi. Sayılan bazı ihlallerin AİHM tarafından insan hakkı ihlali olarak kararlaştırıldığını hatırlatan Av. Oflas, “AİHM’den farklı başvurucular hakkında verilmiş ihlal kararları vardır, ancak Sayın Öcalan ile ilgili başvuruların sürüncemede bırakılması AİHM’in de evrensel hukuk ilkelerinden ödün verdiğini; kör, sağır ve dilsizi oynadığını gösteriyor. AİHM bu uygulamasıyla tecride göz yummuyor” şeklinde konuştu.

BELİRSİZLİK HALİ DE VAR

CPT’nin ziyaretinin detaylarını açıklamamasının, uygulanan tecridin bir işkence yöntemi olduğunu ifade etmekten sakınmasının ve bu raporu kamuoyuyla paylaşmamasının politik saiklerine işaret eden Av. Oflas, “Uluslararası kurumların da tecrit konusunda uzlaştıkları şüphesinin büyütüyor. Özellikle CPT raporlarının yayınlanmasının, AİHM kararlarına doğrudan bir etkisinin olacağı kanaatindeyiz. Son avukat görüşmesinden anlaşıldığı kadarıyla tecridin tümden kaldırılması konusunda bir belirsizlik hali var” dedi.

MEVCUT YASANIN UYGULANMASI BİLE YETERLİ

Avukat Barış Oflas, son olarak şunları altını çizdi: “Sayın Öcalan’ın demokrasi, barış ve toplumsal uzlaşı gibi bir çok konuda rolünü oynaması için tecridin kaldırılması lazım. Tecridi kaldırmak için de mevcut yasanın uygulanması bile yeterlidir.”