AvEG-Kon: Suruç'ta AKP istedi, DAİŞ katletti

Suruç'ta katledilenleri anan AvEG-Kon, AKP'nin zemin hazırladığını, DAİŞ'in de katlettiğine dikkat çekti ve hesap sormak için sokağa çağırdı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Suruç'ta katledilen 33 gencin yıl dönümünün yaklaşması vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "20 Temmuz 2015'de SGDF'nin çağrısıyla Kobanê’yi inşa çalışmasına katılmak için Suruç’ta buluşan yüzlerce genç Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptıkları esnada devlet destekli DAİŞ çetelerinin katliamına maruz kaldılar. 33 düş yolcusunun yaşamını yitirdiği katliamda yüzü aşkın genç yaralandı" hatırlatmasında bulunuldu.

'AKP İNTİKAM ALMAK İSTEDİ'

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

"Rojava'nın çağrısına uyarak, yeni yaşama ses ve can katmak için yola çıktılar. DAİŞ’ten kurtarılan Kobanê’ye kütüphane ve çocuk parkı inşa etmek, ağaç dikmek, orada inşaatlarda çalışmak, hastanelerde sağlık hizmeti vermek istediler. Katledildiler, çünkü Kobanê’yi düşürme hayalleri suya düşen Erdoğan/AKP diktatörlüğü, DAİŞ’le birlikte Kobanê’yi sahiplenenlerden, devrimcilerden, sosyalistlerden intikam almak istiyordu. Suruç Katliamı Kürt halkına yönelik imha savaşının ilk adımıydı.

Faşist Erdoğan/AKP diktatörlüğü, 7 Haziran 2015’te aldığı yenilgiyi ve HDP’nin başarısını hazmedemeyerek kirli savaş konsepti başlattı. Suruç Katliamı'nın ardından Ankara, İstanbul-Sultanahmet, İstanbul-Atatürk Havalimanı, Cizre, Sur, Silopi, Gever, Elazığ ve daha birçok yerde katliamlar yapıldı, kentler yerle bir edildi, insanlar bodrumlarda yakıldı.

'ADALET MÜCADELESİ DE SALDIRILAR DA SÜRÜYOR'

Suruç’ta yaralı kurtulan sosyalist gençlerin, yakınlarını kaybeden ailelerin, hukukçuların bir araya gelerek kurdukları Suruç Aileleri İnisiyatifi, sorumluların yargılanması için adalet mücadelesi sürdürmektedir. Bu mücadelenin ilk kazanımı olarak, üzeri kapatılmak istenen Suruç Davası açılmak zorunda kalınmıştır. Diktatörlük, duruşmaları Urfa’nın Hilvan ilçesinde bir cezaevi içinde kurulan mahkemeyle ailelerin gelmesini zorlaştırmasına, basın ve kamuoyundan gizlemek istemesine rağmen Suruç Aileleri İnisiyatifi, sosyalist gençler, hukukçular ve onlarca kurum davanın peşini bırakmamakta, asıl sorumluların yargılanması için mücadelelerini sürdürmektedirler. Suruç’ta yaralı kurtulan sosyalist gençler ve Suruç’ta yakınlarını yitirmiş aileler; gözaltı ve tutuklamalara rağmen, hesap sormaya devam ediyorlar."

Açıklamada, Suruç için adalet arayışının takipçisi olunacağı belirtilirken, "Suruç Katliamı'nın gerçek sorumluları yargılanmadıkça faşizme karşı çıktığı için zindanlarda bulunan yoldaşlarımız ve dostlarımız, düşüncelerinden dolayı rehin tutulan HDP eş başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, vekillerimiz ve belediye eş başkanlarımız, gençlerimiz ve akademisyenlerimiz özgür olamayacaktır" denildi.

'SURUÇ'UN HESABINI SORMAK İÇİN...'

"AvEG-Kon, açıklamasının sonunda ise şunları kaydetti:

24 Haziran 2018 seçimleriyle birlikte tek adam diktatörlüğünün yasal zemini tamamlanmış oluyor. Her türlü baskı, hile ve kirli pazarlıklarla kazanılmış gösterilen seçimler gayrimeşrudur. Ve tüm toplumsal kesimler açısından daha güçlü, kararlı, inançlı bir mücadele süreci başlamıştır. Tam da bu süreçte Suruç’un hesabını sormak için sokağa çıkmak önemli ve anlamlı olacaktır."