Avrupa basını: Türkiye Erdoğan’ın ülkesine dönüştü

Erdoğan'ın yeminiyle bugün resmen Türkiye’de yaşanacak rejim değişikliği ve son KHK ile 18 bin kişinin işinden edilmesi Avrupa basınında geniş yer aldı. Yorumlarda “İşten çıkarma cumhuriyeti” ve “Modern Türkiye’nin ilk sultanı” gibi başlıklar kullanıldı.

Türkiye’de rejim bugün AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mecliste edeceği yeminle birlikte resmen değişecek. Başbakan ve bakanlar kurulundan oluşan hükümet sistemi son bulacak ve yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilecek. Böylelikle Türkiye’de tek adam rejimi de resmen işi başı yapacak.

Erdoğan’ın meclisteki yemininden öncesinde ise Türk hükümeti “Son OHAL KHK’sı” yayınladı. KHK ile birlikte 18 bin 632 kişinin ihraç edildi, 12 dernek, üç gazete ve bir televizyon ise kapatıldı. Türkiye’deki her iki önemli gelişme Avrupa basınında “Erdoğan rejimini güçlendiriyor” şeklinde yorumlandı.

FAZ: İŞTEN ÇIKARMA CUMHURİYETİ

Erdoğan’ın rejimindeki değişiklikler Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “Frankfurter Allgemeine” (FAZ) tarafından “Erdoğan’ın Türkiye’si- İşten çıkarma cumhuriyeti” başlığıyla duyuruldu. Gazetenin Atina muhabiri Michael Martens imzasıyla yayınlanan haber-yorumda son KHK’nın ardından Erdoğan’ın artık talimatlarla istediği değişikliği yapabileceği belirtildi.

15 Temmuz 2016 günü Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi sonrası süreçlerin ele alındığı analizde yeni anayasanın Erdoğan’ın artık OHAL olmadan da genelge çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Türkiye’deki değişikliklerin ekonomiyi kötü etkileyeceğine dikkat çekilen yorumda 2019’un Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlere kadar Türk parasının düşüşüne ve enflasyonun yükselişinin önüne geçilemeyeceği görüşü yer aldı.

Almanya'nın uluslararası medya kuruluşu Deutsche Welle’nin Almanca servisinde ise konuya ilişkin “Erdoğan modern Türkiye’nin ilk sultanı” başlığıyla bir analiz yayınlandı. Türkiye’deki hiçbir siyasi liderde olmadığı kadar Erdoğan’da yetkinin toplandığı belirtilerek uzmanların görüşlerine yer verildi.

Gazeteye konuşan uzmanlar, Türkiye’deki yeni başkanlık sisteminin Fransa ve ABD’deki ile karşılaştırılmayacağına dikkat çekerek, Erdoğan’ın eline verilen yetkiler teker teker sıralandı.

‘KUTUPLAŞTIRILAN VE GERİLEN BİR ÜLKE’

Almanya’nın ekonomi konularında uzman gazetesi Handelsblatt’ta yer alan bir yorumda da benzer görüşler dile getirildi. Gazetenin yazarlarından Gerd Höhler imzasıyla yayınlanan yorumda “Türkiye’deki yeni gelişmelerle Erdoğan iktidarını daha da güçlendirdi, iktidarına beton dökerek daha yıkılmaz hale getirdi” görüşü dile getirildi.

Erdoğan’ın tek başına yönettiği iktidarın sadece demokrasi için değil aynı zamanda Türk ekonomisi için hiç de iyi olmayan bir gelişme olduğuna dikkat çeken gazetenin yazarı Erdoğan’ın istediği değişikliklerle Türkiye’de artık güçler ayrılığının olmadığı vurgulandı. Handelsblatt Türkiye için “Kutuplaştırılan ve gerilen bir ülke” ifadelerini kullandı.

DIE PRESSE: TÜRK GÜNEŞ KRALI

Avusturya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Die Presse de Erdoğan’ın rejimini güçlendirmesi ve öncesinde yeni KHK yayınlamasına ilişkin bir haber-yorum yayınladı. Gazete, Fransa kralı 14. Ludwig’e atfedilen “güneş kralı” ifadesini Erdoğan için de kullandı. Türkiye’deki gelişmeleri özetleyen gazete Erdoğan’ın bütün yetkileri eline geçirdiğini ve artık “Türk güneş kralı” olduğuna dikkat çekti.