Avukatlar: Adalet Divanı, Konsey’in PKK kararlarını yok saydı

Avrupa Adalet Divanı’nın kararına ilişkin açıklama yapan dava avukatlar Lüksemburg Mahkemesi, PKK’nin 2014-2017 dönemi için Avrupa Birliği’nin terörist örgütler listesinde tutulma kararlarının iptal edilmesi gerektiğine karar verdi” dedi.

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın PKK’ye ilişkin aldığı kararın ardından davanın avukatları Marieke van Eik ve Tamara Buruma bir açıklamada bulundu.

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı, Perşembe günü açıkladığı kararında PKK’yi haklı bulurken, Avrupa Konseyi’nin mevcut terör listesine dokunmadı. Ancak 2014 ve 2017 arasında her altı ayda bir yenilenen listelerin iptal edilmesi gerektiğine hükmedildi. 2018’den itibaren hazırlanan listeler de aynı gerekçelerle yapılmasına rağmen, mahkeme bu sürecin dava kapsamında olmadığını belirterek, mevcut listeye dokunmadı.

Dava avukatları Marieke van Eik ve Tamara Buruma, yazılı bir açıklama ile kararı duyurdu. Avukatlar, “Lüksemburg Mahkemesi, PKK’nin 2014-2017 dönemi için Avrupa Birliği’nin terörist örgütler listesinde tutulma kararlarının iptal edilmesi gerektiğine karar verdi” dedi.

Yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi’nin her ay yenilenen kararlarını açıklamadığına dikkat çekilirken, “Avrupa Birliği Konseyi, ABD’nin terörizm listesine bir örgütün alınmasına ilişkin her altı ayda bir karar alıyor” diye belirtti.

Mahkemenin özellikle 2012-2013 barış müzakereleri ışığında, sözkonusu kararların gerekçelendirilemeyeceğine dikkat çektiğini belirten avukatlar, 2015’ten itibaren Konsey’in PKK’yi desteklemekle suçlu bulunan bazı kişileri de listenin gerekçeleri arasında aldığını belirtti.

Ancak mahkemenin bu gerekçeleri de uygun bulmadığına işaret eden avukatlar, PKK’ye yüklenen ancak PKK’nin reddettiği bazı saldırıların da Konsey tarafından gerekçe olarak sunulduğunu, mahkemenin bu olayların doğruluğunu tespit edecek durumda olmadığını ve geçerli bir gerekçe olarak görmediğini kaydetti.

Avukatlara göre mahkeme, Konsey’in barış müzakereleri ve DAİŞ’e karşı mücadele gibi değişen koşullara ilişkin de yeterli bilgi sunmadığına hükmetti.

Avukatlar, “Tüm bu gerekçeler ışığında mahkeme, (terör örgütleri) listesine ilişkin 2014-2017 kararlarını yok saydı. 2018 kararları da aynı gerekçelerle alınmasına rağmen, daha önce kapanmış olan mevcut prosedür kapsamına girmiyor. Resmi olarak, mevcut listede kalma durumu mahkemenin karardan etkilenmedi” diye noktaladı. Avukatlar, Avrupa Konseyi’nin karar itirazda bulunma hakkının olduğunu da sözlerine ekledi.