Ünsal: Saatler değil, dakikalar, saniyeler önemli

ATK’ye kaldırılarn Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için bekleyiş devam ediyor. Avukatlarla Çağlayan 37. Ağır Ceza Mahkemesi önünde saatlerdir bekleyen Aytaç Ünsal’ın annesi Nermin Ünsal, “Artık saatler değil dakikalar, saniyeler önemli” uyarısında bulundu.

Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilen ölüm orucundaki kritik aşamasını geçen avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için bugün de tahliye kararı çıkmadı. ATK’den gelecek ön raporun mahkemeye ulaştırılmamasına tepki gösteren avukatlar ve aileler Çağlayan adliyesi önünde açıklama yaptı.

Açıklamada ilk konuşmayı 179 gündür ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal’ın annesi Nermin Ünsal yaptı. Aynı zamanda emekli hakim olan Ünsal, dosyada süregelen hukuksuzluğa dikkat çekti. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların 2017 yılının Eylül ayında gece yarısı operasyonuyla gözaltına alındığını hatırlatan Ünsal, “Tam 1 yıl sonra, yapılan ilk yargılamada, Anayasa Mahkemesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları ve avukat oluşları da gerekçe gösterilerek tahliye edildiler. Ancak akşam tahliye edildikten 10 saat sonra aynı heyetçe yeniden tutuklandılar. Kaş ve göz arasında heyet değiştirildi yeni gelen heyet ise hiç yargılama yapmaksızın avukatlara 159 yıldır gibi bir ceza ile cezalandırdı” dedi.

Avukatların tüm bu hukuksuzluklar nedeniyle başlattıkları süresiz açlık grevini, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna çevirdiklerini anımsatan anne Ünsal, 3 Şubat’ta Yargıtay’da gönderilen dosyanın 1 Haziran’da incelemeye alındığını aktararak, 30 gündür karar verileceğe söylenmesine karşın bugüne kadar bir karar verilmediğine işaret etti.

ATK’ye sevk edilen avukatların sağlık durumlarının giderek kötüleştiğine dikkat çeken Ünsal, şöyle konuştu: “Ebru Timtik’in 90 kilodan 35 kiloya düştü, boğazına kadar inen yaralar var ve artık su dahil içemiyor. Aynı şekilde oğlum Aytaç’ın da kasları eridi, midesindeki bunaltılar hat safhaya ulaştı, artık geceleri ağzında tükürük birikintisi oluşuyor. Artık saatler değil dakikalar, saniyeler önemli. Durumları çok kritik. Ancak bugün 17.30’a kadar beklememize rağmen ön rapor gelmedi. Buradan ATK’ye çağrıda bulunuyoruz; önümüz bayram tatili, avukatların cezaevinde kalıp kalmayacağına dair bir ön rapor hazırlanmasını talep ediyoruz.”

Avukat Yıldız İrmek ise, daha önce ölüm orucundan yaşamını kaybedenler olduğunu hatırlatarak, artık saatlerin değil dakikaların öneli önemli olduğunu; avukatların vakit kaybetmeden tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.