Avukatlar mitinge akın etti: Biat etmeyeceğiz!

İstanbul Barosu, mesleklerine darbe yapmak isteyen AKP-MHP iktidarına karşı sokağa çıktı, "Biat etmeyeceğiz" mesajı verdi.

AKP-MHP iktidarının Avukatlık Kanunu ve baroların seçim sistemini değiştirmeye yönelik Meclis’e sunduğu yasa taslağına karşı İstanbul Barosu, Çağlayan Adliyesi önünde “Savunma Mitingi” düzenledi. Binlerce avukatın akın ettiği mitingde, “Savunma susmayacak” mesajı verildi. Polis ablukası altında gerçekleşen mitinge, çok sayıda siyasi parti, sendika, demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.
“Faşizme karşı omuz omuza”, “Feyzioğlu istifa” sloganların atıldığı mitingde, avukatlar adına bir konuşma yapan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Meclis'e sunulan yasa tekline karşı bugün gerçekleştirdikleri mitingin ortak bir aklın Ankara'ya karşı bir direnci ve bir haykırışı olduğunu vurguladı.

'SONUNA KADAR KONUŞACAĞIZ'

Durakoğlu , yaşanan süreci şöyle anımsattı:
"80 baro bir araya gelerek yapmayın, dedik. Bölmeyin bizi, dedik. Tıpkı burada bugün olduğu gibi farklı görüşler birleşerek söyledik bunu. 80 baro bir araya geldik, iki kez deklarasyon yayımladık, imza attık; çekin bu teklifi, dedik. Teklifi çekin gelin konuşalım, dedik. Bunlar bizim sorunlarımız değil, dedik; sorunlarımızı konuşalım, onları yasallaştıralım, dedik. Devasa sorunlarımız var avukatlar olarak, dedik. Şu kapının girişi var ya işte sorunlar buradan itibaren başlıyor. Stajyerler stajını yapamıyor, çalışsa para alamıyor. Sorumsuzca hukuk fakülteleri açtınız, meslektaşlarımızın ekonomik sorunları var. Dosya incelemiyoruz biz. Dosyalarımızı bize göstermiyorlar, bizden saklıyorlar. Avukatlar bu ülkede ‘Niye bunun avukatlığını yapıyorsun? Niye onun vekaletini aldın' diye sorgulanıyor. Adil yargılanma talebiyle, avukatların kimisi açlık grevinde, kimisi ölüm orucunda. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyorlar; adil yargılanmak istiyorlar.
Siyasetin suç olduğu bir tek ülke söyler misiniz bana? Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar. Konuşacağız, sonuna kadar konuşacağız. ”

'BİAT ETMEYİZ'

Avukatların görevinin hukuk üstünlüğünü gözetmek, insan haklarına sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Durakoğlu, "Adaleti sağlayanlar avukatlardır. Bize tahammül edeceksin. Avukat olmazsa, onun örgütlü gücü barolar olmazsa, yıkılır İstanbul Sözleşmesi. İşkence yeniden hortlar. Yaşanası bir dünya ararsın kendine. Bunları para için yapmıyoruz. Üç kuruş için gece yarıları sorgulara giriyoruz. Ne çektiğimizi biz biliriz. Ankara’ya söylüyorum: Barolar susmaz. Bunu bilmeli Ankara. Bizi göreceksiniz. Biz avukatız, biat etmeyiz. Korku iklimine teslim olmayacağız. Demokrasiye daima inancımız olacak” dedi.