Timtik ve Ünsal için tahliye talebi reddedildi

Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için tahliye talebi reddedildi. Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, her iki avukatın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Adli Tıp Kurumu’nun ( ATK) haklarında “cezaevinde kalamaz” yönünde rapor verdiği, ölüm oruçlarının kritik aşamasında olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için 37. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. 

Mahkeme, "Sanıklar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal müdafii avukatı Çiğdem Akbulut ve diğer sanık müdafilerinin sanıkların tahliyesine karar verilmesine dair taleplerinin ayrı ayrı reddine, sanıklar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın hükmen tutukluluk hallerinin devamına" karar verdi.  

Kararın, İstanbul 38'inci Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile alındığı belirtildi. 

Bu karardan önce Çağlayan Adliyesi önünde bekleyişleri süren Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu açıklama yaptı. Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın fotoğraflarının taşındığı eylemde ilk konuşma Avukat Kemal Aytaç tarafından yapıldı.

AYTAÇ: AVUKATLARIN İSYANI ALÇAKLIĞADIR!

Özellikle OHAL sonrası çıkarılan KHK uygulamalarıyla ülkede zaten var olan adalet sorununun giderek artarak başka boyut kazandığını belirten Aytaç, neredeyse her yerde insanların adalet nöbetleri tutmaya, adalet yürüyüşleri yapmaya ve adalet çığlıkları atmaya başladığını vurguladı.

Her dönem siyasi iktidarların muhaliflere, kendisinden farklı olanlara baskı, zulüm, gözaltı, tutuklama, tehdit uyguladığını anımsatan vurgulayan Aytaç, ancak bu son yaşanan süreçte bu baskıların en üst seviyeye ulaştığının altını çizdi.

Gelinen noktada insanların sabah evlerinden yarım saatte gözaltına alındığına işaret eden Aytaç, açıkça toplumun önünde verilen talimatlarla cezalandırdıklarını belirtti.

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına tam da bu hukuksuzluğun yaşatıldığını anımsatan Aytaç, bugün bu süregelen adaletsizliğe karşı 18 avukattan ikisi olan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın başlattıkları ölüm oruçlarının kritik seviyesinde olduğunu belirtti.

Timtik’in 210 gündür, Ünsal’ın ise 179 gündür ölüm orucunda olduğuna dikkat çeken Aytaç, “Neden bu iki genç, bu iki avukat ölüm orucunda? Neden insanlar bedenini ölüme yatırırlar? Bunun bir tek cevabı var; yapılan zulüm, yapılan adaletsizliğin, öyle bir haddeye varmıştır ki , o kadar yol, çaba içinde olunmuştur ancak bunlardan sonuç alınamadığı için bu yola başvurulmuştur. Bu bir isyandır; bu yapılan bu haksızlığa, alçaklığa , namussuzluğa bir isyandır. Çünkü bu bir alçaklıktır” dedi.

'ADALET HERKESE LAZIM OLACAK'

Aytaç, adaletin sadece bu iki avukat için değil, herkes için lazım olduğu vurgusunda bulundu.

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’in polis tarafından hukuksuz bir biçimde ve ailesi önünde gözaltına alınmasına da tepki gösteren Aytaç, polisin böyle yetkisi olmadığını vurgulayarak, bu yaşananların bir hukuk devleti değil bir polis devletine işaret ettiğini kaydetti.

'TOPLUM DA SES ÇIKARMALI'

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise özellikle avukatların adalet talebiyle ölüm orucu yapmak zorunda kalmasının önemine değindi. Adil yargılanma talebinin herkesin talebi olduğunu söyleyen Yoleri, bu hakkın ihlal edilmesi nedeniyle bugün milyonlarca insanın mağdur olduğunu anımsattı. Toplumun da ses çıkarması gerektiğini vurgulayan Yoleri, avukatlar Ebru ve Aytaç şahsında adil yargılanma hakkının bir an önce sağlanmasını istedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.