Avusturya’da 'DAİŞ’lilerin yardım kuruluşu' skandalı

DAİŞ yandaşlarının YPG/QSD’nin elindeki çete üyelerini kaçırmak için “Eve's Help Club” adıyla Avusturya’da bir yardım kuruluşu kurdukları ortaya çıktı.

Kuzey ve Suriye’deki cezaevleri ile kamplarda tutulan DAİŞ çete üyelerinin kaçırılması için merkezi başkent Viyana’da bulunan “Eve's Help Club” adlı bir yardım kuruluşunun para topladığı öğrenildi. Söz konusu kuruluş sanal medyada yaptığı propagandalarla topladığı yüksek miktarda paraları DAİŞ’lilerin kaçırılması için Suriye’ye gönderdiği belirtiliyor.

Avusturyalı güvenlik birimlerinin hakkında soruşturma başlattığı kuruluşun çalışmalarına uzun bir süre göz yumulması dikkat çekti. Skandalı Avusturya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Der Standart orta çıkardı. Dini ve insani duyguları sömürülerek DAİŞ’lilerin kaçırılması için nasıl para toplandığını ayrıntılarıyla yazan gazetenin konuya ilişkin araştırması 6 ay sürdüğü açıklandı.

PARALAR PAYPAL ÜZERİNDEN TOPLANIYOR

Özellikle Kuzey-Doğu Suriye'deki Hol Kampı'ndan DAİŞ’li çete üyeleri ile ailelerinin kaçırılması için sanal medya platformlarında yapılan kara propagandalara dikkat çeken gazete, “Eve's Help Club” adlı kuruluşunun internet üzerinden ödeme sistemi “Paypal”dan açılan 10 hesabının olduğunu yazdı.

“Kız kardeşlerimize yardım” adıyla Facebook ve Instgram gibi sanal medya sitelerinde açılan hesaplarda “Orada bacım bir bebeği ve küçük çocuğu tutuluyor, onları özgürleştirmenin bedeli ne kadar?” yazılı reklamlar yayınlanıyor. Aynı reklamlarda yöneltilen bu soruya ise cevap olarak “Bir kadın ve çocuk için 12 bin Dolar” şeklinde propagandalar yer alıyor.

Gazeteye konuşa Avusturyalı güvenlik birimleri ise “terörizme finansal destek” nedeniyle “Eve's Help Club” kuruluşuna yönelik bir soruşturmanın başlatıldığını doğruladılar. Sadece Suriye’deki değil aynı zamanda Irak’taki DAİŞ’lilerin de kaçırılıp kaçak yollarla Avrupa’ya getirilmesi için kuruluşun organize ettiği para toplama kampanyalarını doğrulayan yetkililer, soruşturmanın sürdürdüğünü ve bu yüzden ayrıntılı bilgi vermeyeceklerini belirttiler.