Aydeniz: Hedefimiz tüm Kürdistan'da ulusal kongreyi toplamak

DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, kuzey Kürdistan'da kalıcılaştırdıkları Kürt Ulusal İttifakı'na ilişkin konuşarak, "Kürt halkı içerisinde zaten bir ayrılık yoktu. O yüzden de asıl hedefimiz dört parça Kürdistan'da ulusal kongreyi toplamaktır" dedi.

Türk devletinin Kürtlere dönük saldırılarının hız kesmeden devam ettiği bu süreçte, Kürdistanlılar arasında ulusal birlik tartışmaları daha çok önem kazandı. Rojava'daki Kürt partiler, bir süre önce kimi başlıklarda bir araya gelerek ulusal ittifak için çalışmalara başladıklarını duyurmuşlardı.

Bakur Kürdistan'ında ise yaklaşık 2 yıldır taktiksel ittifak içerisinde olan Kürt partileri, 24 Ekim tarihi itibariyle ittifaklarını stratejik bir boyuta taşıyarak kalıcılaştırdıklarını ilan etmişlerdi.

İttifakın bileşenlerinden biri olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Saliha Aydeniz, bu sürece gelmelerinde etkili olan faktörleri ve bundan sonra nasıl bir rotada ilerlemeleri gerektiğini ANF'ye anlattı.

Kürt ulusal ittifakının olmazsa olmazını yaşadıkları tarihsel bir süreçten geçtiklerini ifade eden Aydeniz, Kürtlerin binbir emekle elde ettikleri kazanımların yaşandığı bir dönemde olduklarını kaydetti.

Tam da böylesi bir süreçte Kürtlerin elde ettiği kazanımlara Türkiye eli ile saldırıların gerçekleştiğine dikkat çeken Aydeniz, Türk devletinin bu saldırıların öncülüğünü yaptığını belirtti.

TAKTİKSEL İTTİFAKTAN STRATEJİK İTTİFAKA

Aydeniz, şöyle konuştu: "Kürt halkı geçtiğimiz yüz yıllık tarihsel süreçte nasıl ki kimi fırsatlar kaçırdı şimdi de tam olarak öyle bir dönemden geçiyor. Bir yüz yıl daha geriye gitmemek ve elde edilen kazanımları kaybetmemek için hem tarihsel bir fırsat hem de onları korumak adına bir dönemeçten geçiyoruz. Tam bu noktada başta halkımız olmak üzere Kürdistan'ın tüm kesimlerinden ulusal ittifakı sağlamak için çağrılar alıyorduk. Zaten Kürt partileri ile seçimlerden kaynaklı bir ittifak halinde idik. Kürt siyasi partilerinin taktiksel bir araya gelmelerinin doğru olmadığını, bu ittifakı stratejik bir boyuta taşımanın elzem olduğunu anladık. 2020 yılının Ocak ayında yaptığımız çalıştayda da, kalıcı bir formülün olması gerektiği kararına vardık. Ama pandeminin ilan edilmesiyle önümüze koyduğumuz çalışma ajandamızı nihayete erdiremedik."

'İTTİFAKIMIZI KALICILAŞTIRDIK'

Kürtlerin Rojava'daki statüsü ve oradaki ENKS ile PYNK'nin oluşturmuş olduğu ulusal ittifak çalışmalarının yarattığı etki üzerinden kuzey Kürdistan'da ulaşmış oldukları ittifak aşamasını daha çok geliştirmek istediklerini vurgulayan Aydeniz, "Pandemiden dolayı yarım kalan toplantılarımızı tekrardan almaya başladık. Kürdistani İttifak Çalışma Grubu olarak belirlediğimiz grup, çalışmalarına yeniden başladı. Ayrıca sekretarya olarak da belirlediğimiz bir başka komisyonumuz vardı, onlar da çalışmalarına yeniden hız verdiler. Bizde tarihi sorumluluğumuz gereği, özellikle kuzey Kürdistan'da yerine getirmek için ittifakımızı kalıcılaştırmak için karar aldık" diye konuştu.

KÜRT HALKI ARASINDA BİR AYRILIK YOK

Kürt halkının kendi içerisinde bir çelişkisi veya ayrılığının olmadığının altını çizen Aydeniz, şu ifadelerde bulundu:

"Halkımız aslında verdikleri bedellerin ve emeklerin ete kemiğe bürünmesini istiyor. Sorun biz siyasi partilerin farklı ideolojik motivasyonlardan gelmesi ve kendi partisel çıkarlarını öne çıkaran bir tavır sergilemeleridir. Fakat artık bu sorunun farkında olma düzeyimizi artırarak, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için elimizden geleni yapmamız lazım. Çünkü biz Kürtler ve temsilcileri olarak bir arada olmadığımız taktirde kaybedeceğimiz bir geleceğin olduğunu anlamamız lazım. Ancak şunu belirtmekte fayda var; Artık eskisi gibi birbirimizi suçlayıcı bir pozisyonda değiliz. Tek amacımız, kalıcı bir ulusal ittifak kurmak ve bunun gerekliliklerini yerine getirmektir. Tüm bileşenler olarak birbirimize karşı sorumluluklarımız var."

ASIL HEDEF DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN

Aydeniz, ulusal ittifakı kalıcılaştırmak için öngördükleri kongreyi toplamalarının önemli bir husus olduğunu paylaşarak, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bildiğiniz gibi, 2013 yılında da hem Sayın Öcalan hem de Sayın Barzani ve Talabani'nde uzlaştıkları biçim kongre biçimiydi. Şimdi de kongreyi toplamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabi var olan kongreleri ve dünya deneyimlerini inceleyen ittifakımızın komisyonlarından biri, önümüze koyduğu formülleri tartışarak ortak bir formülde karar kılacağız. Kaldı ki bakur Kürdistan'ında ki bir gayretimiz ve ittifakımız diğer parçalardaki ittifak arayışlarına enerji ve motivasyon kaynağı olacaktır. Tabi asıl hedefimizin dört parça Kürdistan'ın ortak kongrede buluşmasıdır. O yüzden de tüm bileşenlerimizin ve ittifakımızın dışında Kürt partilerinin beraber yol yürümenin kazandırıcı olacağı bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor."