Aydın, yazar ve şairler Leyla Güven için ses verdi!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için HDP’li tutsak vekil Leyla Güven’in açlık grevine ses vermek amacıyla, Ankara’da aydın, yazar ve şairler bir araya geldi.

Leyla Güven’in açlık grevinin 58’inci gününde HDP Çankaya İlçe Örgütü toplantı salonunda bir açıklama yapıldı.

“Leyla Güven’e ses ver ölümler olmasın” pankartının asıldığı salonda bir araya gelen aydın, yazar ve şairler, Leyla Güven ile dayanışmada bulundu.

HDP Ankara İl Başkanı Hüseyin Gevher ilk konuşmayı yaparak, hayatını kaybeden Leyla Güven’in annesi Cevriye Güven’e baş sağlığı diledi. Gevheri, “Cezaevlerinde yükselen sesi takip edeceğiz ve direniş mutlaka kazanacaktır” dedi.

Gevheri, şunları ekledi: “Leyla Güven’in Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılarak, çatışmalı ortamın sona ermesi için sağlık ve güvenlik koşullarının biran önce iyileştirilmesi, avukatları veya ailesi ile görüşebilmesi gerektiğini belirterek, Diyarbakır Cezaevinde ‘Biz yaşamı uğruna ölecek kadar seviyoruz’ diyen direniş çizgisinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. Leyla Güven’in bu son derece, insani, ahlaki, tutuklu ve hükümlü haklarına da uygun olan talebi karşısında Adalet Bakanlığının ilgisiz kalması asla kabul edilemez. Bizler Ankara’da bulunan değerli aydın, sanatçı, bilim insanları ve demokratik kurum temsilcileri ile birlikte Leyla Güven’in cezaevinde yükselen taleplerine buradan ses veriyoruz.”

Yazar Fikret Başkaya, güçlülerin güçlerinin farkında olmadıkları için tepkisiz kaldığına dikkat çekti. “İnsanlığın temel sorunu güçlünün güçsüzlüğü ile güçsüzün gücü arasındaki çelişkiden kaynaklanıyor” diyen Başkaya, şöyle devam etti: “Dolaysıyla sıkıntıların kaynağında bu çelişki var. Böyle bir durumda ideolojik kölelikle ve gönüllü kulluk sayesinde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla insanların bazı sorunlara duyarsız kalmasının kökeninde bu var. Yani güçlü gücünün farkında değil. Dolaysıyla insanlar en doğal haklarını kullanılması karşısında duyarsız kalıyorlar ve gerekli tepkiyi göstermiyorlar. Burada söz konusu olan son derce haklı ve masum bir taleptir. Biz böyle bir durum karşısında sessiz kalamayız. Herkesi bu konu hakkında duyarlı olmaya çağırıyorum.”

Tecridin insan onuru ve haklarına saldırı olduğunu vurgulayan şair Mehmet Özer ise “Tecride karşı çıkmak, insani ve varoluşsal bir itirazdır. Leyla arkadaşımızın talebini destekliyoruz” diye belirtti.

Emek Partisi adına Fikret Aslan da Leyla Güven’in çağrısına kulak verilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Son olarak İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatih Kanat, Türkiye’nin uyguladığı tecridin kanunsuz olduğunu ve kendi taraf olduğu sözleşmelere aykırı olduğunu ifade etti.

Kanat, “Kürt sorununun yolu, Leyla Güven’in taleplerinde geçmektedir. Onun için ölümler olmadan bu sorunlar biran önce çözülsün” diye noktaladı.