AYM, 'ana dil cezası'nı haklı buldu

AYM, Eğitim Sen’in bir saat ana dilde eğitim çağrısına uyan öğretmenlere verilen disiplin cezasını haklı buldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından 21 Şubat 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) kararıyla ilan edilen “21 Şubat Dünya Ana Dili Günü” kapsamında okullarda bir saat ana dilin önemine dair ders işlemine katılan sendikalı 22 öğretmen hakkında verilen disiplin cezasında ihlal görmedi.
Amed'in Lice, Sur ve Yenişehir ilçesinde ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlere, 22 Şubat 2016’da Eğitim Sen’in kararıyla “ana dilinde ders işleme”leri ardından haklarında disiplin soruşturmaları başlatıldı. Öğretmenlere sendika kararıyla yaptıkları eylem hakkında kınama cezası verildi.
Öğretmenlerin kınama cezasına dair yaptıkları itirazlarda Diyarbakır İdare Mahkemeleri tarafından “eylemlerinin sendikal faaliyet içinde kaldığı” gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptaline karar verildi. Yürütme tarafından Antep'teki Bölge İdare Mahkemesi’ne taşınan kararda “eylemin sendikal faaliyet kapsamında yer almadığını, dolayısıyla mevzuata, kurumca belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak müfredat dışı ders işleme eyleminin diğer bir demokratik ve anayasal hak olan eğitim hakkını engelleme sonucunu doğuracağına” hükmedildi.
Öğretmenler ve Eğitim Sen kararı AYM’ye taşıdı. Yapılan başvurularda, “sendika, ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiği” belirtildi.

'TÜRKÇE EĞİTİM VERİN, DEVLETE SADIK OLUN'

AYM, sendikanın mağdur sıfatıyla başvurusunu kabul edilemez buldu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yöndeki politikasına bakıldığında ana dilde eğitimin Türkçe olacağı Anayasa'nın 42. Maddesiyle hüküm altına alınmıştır. Buna göre Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” dedi.

AYM, “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü demokrasinin işleyişi için yaşamsal önemde” olduğunu vurgulasa da kamu görevlisinin devlete “sadakat yükümlülüğüne" dikkat çekti.
AYM, oy birliğiyle öğretmenlere verilen aylık kesme ve kınama cezalarında ihlal olmadığına hükmetti.