AYM’den siyasi karar: Yüksekdağ’ın başvurusu reddedildi

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bireysel başvuru reddedildi.

Hukuk sistemi AKP rejiminin denetiminde olan Türkiye’de Yüksekdağ’ın AYM’ye yaptığı bireysel başvuruya ilişkin karar çıktı. Bireysel başvuru şu gerekçelerle yapılmıştı:

-Tutuklama tarihinden sonra Yüksekdağ ile ilgili yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması,

-soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ile siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması,

-tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle de ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edilmesi.

Anayasa Mahkemesi, başvuru için “kabul edilemez” kararını verdi. AYM, siyasi tutuklama konusu olan Yüksekdağ’ın tutukluluğunun “hukuki” olduğunu savundu. Siyasi saiklerle tutukluluk mümkün olmadığını savunan AYM, “tutuklama tedbirinin kanuni dayanağı” bulunduğunu ileri sürdü. Aynı kararda, Yüksekdağ’ın “kaçma şüphesine yönelen tutuklama nedenlerinin olgusal temellerinin bulunduğu” öne sürüldü.

AYM, “Başvurucunun tutuklamanın hukuki olmadığı iddiasına ilişkin olarak bir ihlalin bulunmadığı açık olduğundan başvurunun bu kısmının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir” dedi.

Bu karara sadece AYM üyesi Engin Yıldırım katılmadığını belirterek, karşı görüş sundu.