Polis Aysel Doğan'ın cenazesini kaçırdı

Şehit düşen Aysel Doğan'ın cenazesi, mezarlığın girişinden polislerce kaçırılarak defnedildi.

Şehit düşen Barış Grubu üyesi Aysel Doğan'ın Amed'de karşılanan cenazesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Doğan Ailesi ve çok sayıda kişi tarafından "Şehîd namirin" sloganıyla karşılanarak Dersim'e götürüldü.

Dersimliler tarafından Mazgirt karayolunda bulunan Seyidli Köprüsü’nde karşılanan Doğan'ın cenazesi, yol boyunca kontrol noktalarında durduruldu.

Karşılamanın ardından Doğan'ın cenazesi Dersim merkez Gazik Mahallesi'ndeki evine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Turişmek Mahallesi girişindeki kontrol noktasında konvoy ve cenaze aracı yüzlerce polis tarafından durduruldu. Cenazenin Gazik Mahallesi'ndeki eve getirilmesine polisler tarafından engel olundu. Polisin cenazenin Asri Mezarlığa götürülmesini dayatması üzerine kontrol noktasında yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı.

'CENAZEYE YAPILAN KABUL EDİLEMEZ'

Doğan'ın cenazesi, Dersim girişinden polislerce bekletildiği sırada, aralarında HDP milletvekilleri Ebru Günay ile Ömer Öcalan’ın da olduğu çok sayıda kişi, Doğan’ın Gazik Mahallesi'ndeki evinde helallik aldı. Evde helallik alındığı sırada Aysel Doğan’ın ablası Mensure Doğan ile HDP Sözcüsü Ebru Günay birer konuşma gerçekleştirdi. İlk olarak konuşan Mensure Doğan, kardeşi Doğan’ın cenazesine yapılanların kabul edilemez olduğunu, yapılanların ölülere layık olmadığını söyledi.

'BÜYÜK DİRENİŞ MİRASI BIRAKTI'

Doğan'ın ardından konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay ise Aysel Doğan'ın ardından büyük bir direniş mirası bıraktığını söyleyerek, "Bugün aslında Aysel’in tabutunun da burada olacağını,  töreni gerçekleştirmek istiyorduk. Maalesef Dersim halkının da bildiği üzere, 1938'den bu yana her türlü Yezidliği yapan, Dersim halkının inancalarına, diline, dinine saldıran Yezid kültürü, Dersim’in Dervişi Aysel Doğan'ın evinden, ocağından helallik almasını engelledi. Dersim'e tahammülleri yok. İnançlara tahammülleri yok" dedi.

Helallik alındıktan sonra, kitle Pülümür Vadisi üzerinde bulunan Asri Mezarlığı'na geçti. Kitle mezarlığın önünde bekleyen yüzlerce asker-polis ve zırhlı araçla engellendi. Kitlenin bekletildiği alana daha sonra gelen cenaze aracı da polislerce mezarlık girişinde bekletildi. Uzun süreli bekleyişin ardından halk, cenaze aracı ile birlikte mezarlığın içerisine girmek istedi. Bunun üzerine kitleye saldıran polis, tazyikli su sıktı. Arbedenin sürdüğü sırada polisler alanda bekletilen cenaze aracını kaçırarak, kitleden uzaklaştırdı ve mezarlığa götürdü.

Halkın mezarlığın içine girmesine engel olan polis, sadece Doğan ailesinin katılacağı şekilde defin işlemine "izin vereceğini" söyledi. Alanda bulunan HDP’li vekiller tepki göstermelerine rağmen mezarlığın içine alınmadı. Böylece Aysel Doğan’nın cenazesi sadece aile bireylerinin katılımı ile defnedildi.

Halkın mezarlık önündeki kontrol noktasındaki bekleyişi sürerken, Ozan Yıldırım adlı bir gazetecinin de polis saldırısı sonucu fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldığı belirtildi.