Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Baba Aykul: Oğlumun sağlık durumu kötüleşiyor

Elazığ Cezaevi'nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde olan Cengaver Aykul'un babası Latif Aykul, oğlunun sağlık durumunun kötüleştiğini belirtti.

PKK ve PJAK'lı tutsakların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Kürdistan ve Türkiye cezaevlerinde başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 47'inci gününde devam ediyor. 6 yıldır cezaevinde olan ve 17 yıl 'ceza' alan Cengaver Aykul da Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde açlık grevi eylemini sürdürüyor. İlk olarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan, Aykul, daha sonra Gümüşhane, Patnos ve Elazığ cezaevlerine sürgün edildi. Aykul, açlık grevi eylemindeyken Patnos'tan Elazığ'a sürgün edilmiş ve bir süre tekli hücrede tutulmuştu.

Amed'deki İnsan Hakları Derneği (İHD) ve baronun girişimleri sonucunda Aykul, tekrar arkadaşlarının tutulduğu koğuşlara gönderilmişti. Baba Latif Aykul, oğlunun açlık grevine başlamasından şimdiye kadar 10 kilo verdiğini aktardı. Oğlunun cezaevine girmeden önceki yaşamına ilişkin konuşan baba Aykul, "Bizim keresteci dükkanlarımızı Cengaver işletiyordu. Tüm ticaretimizi o yapıyordu. Oğlum çalışkan biriydi. İlk başlarda siyasetle alakası yoktu. Cezaevine girmeden önce okumaya yoğunlaştığını görüyordum. Gerek siyasi gerekse dini kitapları gece saat yarılarına kadar okuyordu. Arkadaşlarıyla, insanlarla ilişkisi çok sağlam ve içtendi. Yakalandıktan sonra birkaç gece gözaltında kaldı. Sonrasında da mahkemeye çıkarıldı ve tutuklandı ve 17 yıl ceza aldı" dedi.

HDP'NİN EYLEMLERLE İLGİLENMESİNİ BEKLİYORLAR

Oğlu Cengaver'in Elazığ'a sürgün edildiğinde açlık grevinde olduğunu hatırlatan baba Aykul, "Elazığ'a geldiği gibi tek kişilik hücreye atıldı. Kendilerinin yasal hakları olan sıvıları bile vermiyorlardı. Su bile vermiyorlardı onlara. 15-16 gün tek kişilik hücrede tutulduktan sonra arkadaşlarının yanına gönderildiler. Bizler kendisini yalnız bırakmamaya çalışıyoruz. Hem kapalı hem de açık görüşlere gidiyoruz. Sağlık durumu da eskisi gibi iyi değil. Zaten numaralı gözlük kullanıyordu. Ama açlık grevine girdikten sonra tansiyonu 8/4 dolaylarında seyrediyor. Yine baş dönmeleri ve ağrıları sıklaşmış durumda. Yaklaşık 10 kilo vermiş ve halsizlik yaşıyor" diye konuştu.

Cezaevi görüşleri sırasında edindikleri gözlemleri de aktaran baba Aykul, şunları paylaştı: "Tutsaklar genelde seçimleri ve HDP'nin durumunu merak ediyorlar. HDP'nin kazanıp kazanamayacağı yönünde sorular yöneltiyorlar. Yine HDP, İHD, baro ve Tutsak Aileleri Derneği'nin açlık grevi eylemleriyle ilgili hareketlenmelerini talep ediyorlar. Biz de parlamenterlerimizden, partimizden, İHD ve baro gibi kurumlardan bu meseleyle ilgilenmelerini istiyoruz.”