Bağdat'a yeni heyet gidiyor

Güney Kürdistan'da bir heyet yarın Bağdat'a giderek, referandumu görüşecek. 

Güney Kürdistan'da bir heyetin yarın Bağdat'a giderek hükümetle 25 Eylül'de yapılması planlanan referandum görüşeceği belirtiliyor. 

Geçtiğimiz haftalarda da Güney Kürdistan'da oluşturulan bir heyet Bağdat'a giderek görüşmelerde bulunmuştu. Andak 13 Eylül günü açıklama yapan Irak Başbakanı Haydar Ebadi, yeni bir heyetin gönderilmesini istmişti. 

KDP ve YNK'den oluşan heyetin yarın Bağdat'a gidip bir dizi temasta bulunması bekleniyor. Ancak heyette kimlerin yer alacağı hakkında net bilgilere ulaşılamadı. 

Öte yandan dün Pirmam'da KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani'nin köşkünde toplanan Referandum Yüksek Konseyi, "Referandum hazırlıklarına devam etme" kararı aldığını duyurdu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Barzani'nin daha önce yaptığı "referandum yapılacak" açıklamalarının aksine "Sunulan öneriler, milletimizin talebi ve inancını kapsayan garantiyi kapsamadığından dolayı referandum süreci devam edecek" denildi. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın DAİŞ'le Mücadele Özel temsilcisi Brett McGurk, Birleşmiş Milletler (BM) ve İngiltere temsilcilerinden oluşan bir heyet, 13 Eylül'de Duhok'ta Barzani ile görüşerek, "alternatif plan" sunmuştu. Ancak KDP, planda garanti olmadığını belirtiyor. 

Diğer yandan Russia Today’e konuşan Güney Kürdistan Başbakanı Nêçîrvan Barzani, "Şimdiye kadar Kürdistan Bölgesi’nde referandumun ertelelenmesiyle ilgili alınmış bir karar yok" dedi.