Bakırhan ekoloji düşmanı iktidardan kurtulmaya çağırdı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Balıkesir’de düzenlenen bir ekoloji konferansında, “Bizi uçuruma sürükleyen, Türkiye’yi yıkımın eşiğine getiren bu iktidardan kurtulalım." dedi.

EKOLOJİ

Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) Balıkesir İl Örgütü, Balıkesir’de ekolojik yıkımlara ilişkin bir konferans düzenledi. 

"Balıkesir Ekoloji Konferansı", Burhaniye ilçesinde bulunan Reha Yurdakul Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın katıldığı konferansa Balıkesir'in yanı sıra çevre illerden de çok sayıda yurttaş katılım gösterdi. 

Konferans açılışını, Hakan Tosun'un ekolojik yıkımlara dair belgeselinin gösterimi ile yaptı. 

Açılışta konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuşmasına 3 Eylül'de Artvin Borçka'da ormanlarını korumak isterken katledilen Reşit Kibar'ı anarak başladı.

İktidar ve sermayenin rant mantığına tepki gösteren Tuncer Bakırhan, bir kaç aydır yaptıkları Ekmek ve Adalet Buluşmalarına da dikkat çekerek "Mardin Nusaybin’deki buğday üreticileri, Tekirdağ'daki ayçiçek üreticileri, esnafımız, balıkçılar, kadınlar, gençler, KHK’liler adalet ve hukuk arayanların tamamı iktidar gerçekliğini her yerde ortaya koyuyorlar” dedi. 

Bakırhan, “Demokrasi arayışı konusunda Kürtlerin dostlarının verdiği mücadelenin yanında ekokırım karşısında Ege’nin, Balıkesir’in, Kazdağlarındaki direnişçilerin ortaya koyduğu mücadele çok önemli ve değerlidir. Sadece demokrasi mücadelesinde değil bu alanda da en az onun kadar kıymetli bir mücadele veriliyor. Bu mücadeleyi veren bütün arkadaşlara emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye ekledi. 

İktidarın torba yasalarla ekokırımı daha da kolaylaştırdığı tepkisinde bulunan Bakırhan, “Sayısal çoğunluğuna güveniyor, kendisi gibi düşünen ortaklarına güveniyor. Güçlü ve ciddi olmayan muhalefete güveniyor. Onların işini kolaylaştıran bir muhalefetle karşı karşıya oldukları için her şeyi daha rahat yapabiliyorlar" diye konuştu.

MADEN ŞİRKETLERİ İÇİN YASA TEKLİFİ HAZIRLIYORLAR

İktidarın 22 yılda 32 defa orman yasasında değişiklik yaptığına işaret eden Bakırhan, orman, yeşil, akarsu, dağ, direnen Kürt, kadın düşmanı bir iktidara karşı mücadele verdiklerini kaydetti. 

Bakırhan şöyle konuştu: "Burada ilk defa söylüyorum. Maden şirketleri için yeni bir yasa teklifi hazırlığı içindedirler. Maden şirketlerine bu yetmiyor, daha kolay ulaşmak, daha kolay ruhsat almak, daha fazla rant elde etmek için iktidara sürekli yasa teklifi vermeye çalışıyorlar. İstiyorlar ki önlerinde hiçbir idari engel kalmasın. Zaten kalanları bir biçimiyle aşıyorlar engel yok ama onu da ortadan kaldırmak istiyorlar. İşimiz zor ama Türkiye’nin yüzde 80’i bizim gibi düşünüyor. Tek bir eksikliğimiz var. Onları örgütlemek, bir araya gelmek, bu vahşi sermaye, saraya, savaşa çalışan eko kırımcı iktidar karşısında güçlü bir zemin örememek.”

Balıkesir'de 155 madeni şirketinin 279 maden arama-işletme ruhsatı aldığını belirten Bakırhan şöyle noktaladı: "Dolayısıyla bütün Balıkesir’in bütün ilçeleri aynı durumda Kazdağları altın madenciliğin adeta merkezi haline getirildi. Birkaç yabancı ve yerli firma var. Yabancı yerli fark etmez buradaki amaç ranttır. Bu firmalar o kadar pervasız ki, kapitalist sistemi tanımlarken söylüyorduk ya en az maliyetle en düşük maliyetle en yüksek rantı elde etme, suyunu çıkarma diyorlar ya öyle çalışıyor. Hayvancılık, tarım yapan, meyve, sebze ile uğraşan insanlar nereye gitsin? Bu kimsenin umurunda değil, iktidarın hiç umurunda değil. O zaman bu iktidarın da bizim umurumuzda olmaması lazım. Bizi uçuruma sürükleyen Türkiye’yi yıkımın eşiğine getiren bu iktidardan kurtulalım."