Bakırköy‘de anneler darp edilerek gözaltına alındı-YENİLENDİ

Tecridin son bulması için ölüm orucu ve açlık grevi eylemindeki  tutsakların durumuna dikkat çekmek için Bakırköy Cezaevi önünde nöbet tutan annelere polis saldırdı. Çok sayıda anne darp edilerek gözaltına alındı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması için devam eden açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için Bakırköy Cezaevi önünde nöbet tutmak isteyen annelere polis saldırdı. HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Gülistan Koçyiğit’in destek verdiği eylemde, cezaevi önüne doğru yürüyen annelerin önü  kesildi. Polis, annelerin etrafını ablukaya alarak ve  darp ederek gözaltına aldı. Annelerin gözaltına alınmasını engellemeye çalışan milletvekilleri ve avukatlar de darp edildi.

Arbede sırasında açlık grevindeki tutsakların ailelerinden biri baygınlık geçirdi. Annelere destek veren kitle polis tarafından uzaklaştırılırken, annelerin darp edilmesini protesto eden vekiller Kaya ve Koçyiğit bir süre gözaltı aracının önünde oturma eylemi yaptı. 

KAYA: SARAY İKTİDARININ ANNELERDEN KORKTUĞUNU GÖRDÜK 

Oturma eylemi ardından açıklamada bulunan vekiller, annelere uygulanan şiddeti kınadı. İlk sözü alan HDP Milletvekilli Hüda Kaya, açlık grevlerin artık ölüm oruçlarına dönüştüğünü hatırlatarak, çocukları yaşaması için mücadele eden annelerin darp edilerek gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Çocukları açlık grevinde olan annelerin günlerdir polisin şiddeti ile karşı karşıya karşıya kaldığını vurgulayan Kaya, “Bugün Bakırköy cezaevi önünde de annelerimiz, kadınlarımız faşist zihniyetle karşı karşıya kaldı. Saray iktidarının annelerimizden nasıl korkuttuğunu bir kez daha  burada görmüş olduk. Beyaz tülbentli annelerimize nasıl büyük bir korku ve nefretle saldırdıklarını bir kez daha gördük” dedi. 

‘GÖZ YUMULMAMALI'

Kaya, şöyle konuştu: “Ölüm oruçlarının, açlık grevlerinin sonlandırmasının yolunun açılmasını istiyoruz. Annelerimiz burada keyfi olsun diye polisin şiddetine muhatap olmak zorunda değiller. Bunu istemiyorlar. Biz de istemiyoruz. Ama burada bir can; bir hak, bir özgürlük, bir hukuk derdimiz var. Her ne kadar hukuk kalmadıysa da hukukun işlenmesini istiyoruz. Annelerimizin bu eylemlerinin halkımız tarafından gözükmesini istiyoruz. Artık göz yumulamayacak bir duruma gelinmiştir."

KOÇYİĞİT: ÇÜRÜMÜŞ İKTİDAR

HDK Eşsözcüsü ve HDP Milletvekilli Gülistan Koçyiğit ise annelere uygulanan polis şiddetine tepki göstererek sözlerine başladı. Bakırköy Cezaevi önünde gelir gelmez saldırıya maruz kalındığını belirten Koçyiğit, “Biz daha alana girmeden polisin anonsuyla karşılaştık. Diyalog kuracak bir yetkili bulamadık. Tek bir kelime etmeden direkt annelerimizi darp ederek gözaltına aldılar. Bugün burada yaşananlar çürümüşlüğün, haksız, hukuksuz bir iktidarın dışa vurumudur” dedi.

‘TALEP NET; TECRİT KALKMALI'

Koçyiğit, şunları kaydetti: “İçeride annelerin evlatları var. Saat saat eriyorlar. Hiç kimsenin bu duruma sessiz kalmasını bekleyemeyiz. Annelerin darp edilmesini bir kez daha kınıyoruz. Burada yapılması açık ve nettir. Talebin yerine getirilmesidir. Talep de açık ve nettir. Talep Sayın Öcalan'ın ailesiyle avukatlarıyla görüşmesidir. İnsanlar bunun için açlık grevindeler. Bizlerden ölüm oruçlarında olanların ölümlerine göz yumması beklenebilir mi? Burada annelerin yapmak istedikleri hükümete seslerini duyurmaktır. Çocuklarının ölümünün önüne geçmektir. Bütün Türkiye halklarına, Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz; bu ölümleri durdurun. Tecrit kalkmadan ölümler kaçınılmazdır. İnsanların en hukuki talep için öldüğü bir ülkede hiç kimse hukuktan, insan haklarından bahsedemez.”

Öte yandan görüntü çeken basın mensuplarının fotoğraf makineleri bir polis amiri tarafından kırılmak istendi.