Barınma ve su sorunu sağlık problemlerine yol açıyor

Barınma ve su ihtiyacının başta uyuz ve soğuk algınlığına bağlı boğaz enfeksiyonlarını artırdığını söyleyen SES Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli, bu sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Mereş’in merkez üssü olduğu iki deprem 10 günü geride bıraktı. Halkın, siyasi partilerin, sendikaların ve birçok STK’nın yardımıyla bölgeye yardımlar ulaşırken deprem bölgesindeki birçok sıkıntı giderilmediği için sağlık sorunları baş gösterdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı (SES) Gönül Adıbelli, deprem bölgelerine yaptıkları ziyarette özellikle barınma ve su sorunun hastalıklara yol açtığını ANF’ye anlattı.

HALA EN ACİL İHTİYAÇ BARINMA

Adıbelli, barınmanın hala bölgede yakıcı bir sorun olduğunu söyleyerek şunları dile getiriyor: “SES olarak hem deprem durumunu hem de çalışanların ve aynı zamanda yurttaşların yaşadığı sorunları, sıkıntıları gözlemlemek, izlemek ve raporlaştırmak üzere yola çıktık. İlk günlerde gıda beslenme, giysi, kıyafet gibi ihtiyaçlar vardı ama artık onlar en azından şu anda giderildi diye düşünebiliriz. Bu tabii tamamıyla giderildi anlamına gelmez. Hatta ileri zamanlarda tekrar bu ihtiyaçlar ortaya çıkacaktır. Fakat şu an en büyük ihtiyaç olarak söyleyebileceğimiz şey hem sağlık çalışanları, hem de yurttaşlar açısından barınma.

10 gün oldu halen birçok yere çadırlar gitmedi. Giden çadırlar da daha çok gönüllüler, kurumlar, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri, odalar ve sendikalar üzerinden gidiyor. Bu kurumlar da kendi imkânlarıyla çözmeye çalışıyor ama halen buna yönelik birçok eksik var. İnsanlar ne yazık ki dışarıda, arabaların içerisinde veya başka şekilde çözümler bulmuşlar barınma için.”

SALGIN HASTALIK KAYGIMIZ VAR

Gönül Adıbelli tuvalet ve su ihtiyacının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade ederken SES olarak bölgede uyuz vakalarının da arttığını tespit ettiklerini açıklıyor: “Tuvaletin olmadığı yerde hijyen de olmuyor. Hijyenin olmadığı yerde de salgınların ortaya çıkması ve bunun daha sonra önlem alınamayacak hale gelmesi ile ilgili endişelerimiz ve kaygılarımız var. Öte yandan su aynı zamanda banyo yapmak için de ihtiyaçtır. Şu an temiz suya ulaşım sıkıntısı yaşanıyor. İnsanlar halen banyo yapamıyor, banyo yapmadığı ve de toplu yaşadıkları için yine hastalık ortaya çıkıyor.

Biz oradayken görüştüğümüz sağlık alanındaki arkadaşlar, uyuz vakalarının artmaya başladığını ifade etti. Çünkü banyo yapılamıyor. Uyuzla ilgili de kullanılması, örneğin vücuda sürülmesi gereken krem tarzı ilaçlar var. Ama onlarda da toksik etkiler olduğu için 24 saat sonra banyoda suyla vücuttan atılması gerekiyor. Şu an bu koşullarda atılamadığı için sağlıkçılar tarafından doğal olarak tercih etmediği bize verilen bilgiler arasında. Haliyle bu ilaçları da veremedikleri için uyuzun devam ettiği söylendi. Yine üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz, barınma ihtiyacı giderilmediği için insanların üşütmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklar var. Çünkü bazı illerde özellikle geceleri hava eksi 15’lere kadar vardı. Kronik hasta olan insanlar şu an gerçekten de bu alınamayan önlemler, yapılamayan yardımlar yüzünden risk altında. Gözlemlediğimiz başka bir şey de çöplerin yığınlar halinde olduğuydu. Bu çöp yığınları önlenmezse ileride enfeksiyon salgınları da meydana gelebilir.”

SU DEPOLARI OLUŞTURULMALI

Adıbelli barınma ile temiz su gibi ihtiyaçların yol açtığı ve açabileceği sorunlara değindikten sonra çözüm önerileri olarak şunları sıralıyor: “Başta da dediğim gibi artık acil olarak barınma için çadır sağlanmalı. Bu çerçevede insanların ısınması ve hasta olmaması için soba da temin edilmeli. Suya erişimin en acil çözüm olarak tankerle taşınması ve de suların depolanacağı yerlerin tespit edilmesi lazım.

Aynı zamanda bizlerin sağlık hizmeti götürebilmemiz için kullanılabilir araçlara ihtiyacımız var. Çünkü çevre mahallelere ve köylere ulaşım zor. Buralara sağlık hizmeti için sahadaki arkadaşlar kendi imkânlarını kullanıyor ama kalıcı çözümler lazım.”