Barış imzacısı akademisyenlere dava

'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza atan 150 akademisyene açılan davanın ilk duruşması 5 Aralık'ta görülecek.

Kürdistan’da ilan edilen "sokağa çıkma yasaklarına" tepki göstermek amacıyla 11 Ocak 2016'da Türkiye'den 89 üniversiteden bin 128, yurt dışında ise 355'den fazla akademisyen "Bu Suça Ortak Olmayacağız" adıyla imza kampanyası başlatmış, kampanyanın akabinde imzacı birçok akademisyen OHAL sonrası KHK'ler ile üniversitelerden ihraç edilmişti. Mart 2016'da akademisyenler adına basın açıklaması yapan Meral Camcı, Kıvanç Ersoy, Esra Mungan ve Muzaffer Kaya "örgüt propagandası" iddiasından tutuklanmış, daha sonra tahliye edilmişti. 4 Ekim'de ise barış akademisyenlerine imza kampanyası gerekçe gösterilerek "Örgüt propagandası" iddiasıyla davalar açılmaya başlandı.

Hazırlanan iddianamede eylemler ve dayanışma akademileri suç unsuru olarak değerlendirildi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) davetiyesi "Örgüt materyali" sayıldı.

İstanbul'da Galatasaray, İstanbul, Marmara, Özyeğin, Kadir Has ve Arel Üniversitesi'ndeki toplam 150 akademisyene dava açıldı. Her akademisyene tek tek dava açılırken, açılan davaların ilk duruşması 5 Aralık'ta görülecek.