‘Barış ve adaletin yolu Roboski’den geçer!’

Roboski İçin Adalet Girişimi, çoğu çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski katliamın faillerinin yargılanması için 128’inci kez toplandı.

24 Aralık günü Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinden bu yana adalet mücadelesi devam ediyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada, “Katiller Bulunsun! Roboski Bir Daha Asla” pankartı açıldı.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, 10 yıl, 128 ay, 557 hafta, 3 bin 896 gündür adalet arandığını belirterek, “Roboski Katliamı; tüm gerçekliğiyle yaşanmış, aydınlatılmamış ve bilinmeyen hiçbir yanı kalmamışken, sistemin yürütücü ve yöneticilerine ucu değeceği için, cezasızlık politikasına ve devletin ‘araştırılmasın’ sınırlarına takılan bir yaradır. Katledilmelerinden bugüne bir sis yaratılmış ve o sisin içine saklanmış durumda katliam failleri” dedi.

1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetleri de hatırlatan Kanat, “Roboski faillerinin yargılanması, bu acıların bir daha yaşanmaması için bir eşiktir ve coğrafya kader değildir. Sınırlara inatla karşı çıkmanın ve barışın yolu da Roboski İçin Adalet’tir. Tarihin, zamanın, insanın, sınırın, ağacın, suyun, canlının, hayatın ve acının eşiğidir Roboski Katliamı. Devletin, demokrasinin, çözümün sınırıdır Roboski Katliamı” diye belirtti.  

“Cinayet ve katliamlara ortam sağlayan sistem ve benzerleri değiştiği gün adalete ulaşmak mümkün olacaktır” vurgusunda bulunan Kanat, “Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenler, devlet tarafından ayrıca cezalandırılıyor. Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur” şeklinde konuştu.

Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyeceğinin altını çizen Kanat, “Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır” dedi.