Barolar: Kürtçe dilinin kullanımı engellenmeye çalışılıyor

Yedi baro, Kürtçe ders veren öğretmenlerin gözaltına alınmasının hukuksuz olduğu tepkisinde bulunarak, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Amed'de 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve düzenlenen baskınlarda 30 kişi gözaltına alınmıştı. 

Amed, Agirî, Êlih, Mêrdîn, Riha, Şirnex ve Wan baroları yazılı bir açıklama ile baskınlar ve gözaltılara tepki gösterdi. 

KÜRTÇE ENGELLENİYOR

Açıklama baroların Kürtçe Dil Komisyonları tarafından yapıldı. Açıklamada,“Bu operasyon Kürt diline yöneliktir. Kürt diline yönelik çalışmalar kriminalize ediliyor ve bu da Kürt halkının kendi dilini geliştirmeye yönelik çalışmalardan uzak kalmasına sebep oluyor. Her ne kadar Kürtçe dili önünde hukuksal olarak bir engel görünmese de hukuksuzluklar ve fiili engellemelerle Kürtçe dilinin kullanımı engellenmeye çalışılıyor. Kürt diline yönelik çalışmalarda bulunmak suç değildir. Her alanda anadilini konuşmak ve yaşatmak her Kürdün en temel hakkıdır. Bu hakkı her yerde savunmaya devam edeceğiz" diye belirtildi. 

HUKUKİ DEĞİL

Açıklamada, "Baroların dil komisyonları olarak diyoruz ki; Kürtçe eğitmenlere yönelik yapılan ev baskınları ve kurumlarının basılması hukuki değildir, gözaltına alınanlar biran önce serbest bırakılmalıdır" diye belirtildi.