Başaran: 18 yıl geçti; cezaevlerinde işkence sürüyor!

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 19 Aralık Katliamı'ndan bugüne tutsaklara dönük işkenceci uygulamaların sürdüğünü belirtti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü, MYK Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran 19 Aralık Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

"Bundan 18 yıl önce, 20 Ekim 2000'de Türkiye’nin geçmeyi amaçladığı F tipi cezaevi sistemini protesto etmek amacıyla yüzlerce tutuklu 19 temel taleple açlık grevine girmiş; bir kısmı ise açlık grevinin 45. gününde taleplerin karşılanmaması nedeniyle ölüm orucuna başlamıştı" diye başlayan açıklamada, şunlar ifade edildi:

'30 KİŞİYİ KATLETTİLER'

"Cezaevlerinde insanlık onuruna aykırı bir sistemi dayatan ve bunu sonlandırmak yerine taleplere kulak tıkayan dönemin hükümeti, 19 Aralık günü sabaha karşı saat 04.30 sıralarında 20 cezaevinde aynı anda operasyon başlatmıştı. Bu operasyonlarda ağır silahlar, hala ne olduğu anlaşılamayan kimyasal yakıcı maddeler, iş makinaları, helikopterler ve gaz bombaları kullanılarak, cezaevlerinin çatıları delinerek, duvarları yıkılarak 'Hayata Dönüş' adlı ölüm odaklı operasyon ile tutsaklara ağır şekilde saldırılmıştı. Yüzlerce asker, polis, gardiyan ve kontrgerilla birliği ile yapılan ağır saldırı sonucunda 30 kişi katledilmiş, yüzlercesi ağır şekilde yaralanmıştı. 

ANA-AKIM MEDYANIN ROLÜ

19 Aralık Katliamı, yalnızca dönemin hükümetinin bir eseri değildir. Operasyon boyunca hedef gösteren, yalan haber yapan ana akım medya organları ve bunların bünyesinde çalışan bazı gazeteciler de gerçekleri gizleyerek, kamuoyunu yanlış yönlendirerek bu katliama katkıda bulunmuşlardı. 

Bu katliamda rol alan tüm isimler, ülkenin utanç listesine eklenmişlerdir. O dönem devletin en üst düzeyindeki kurumları arasında mutabakatla gerçekleştirilen bu operasyonu yöneten isimler hakkında layıkıyla soruşturma yürütülmediği gibi, bu kişilere ödül niteliğinde terfiler verilmiş, bu isimlerin sonrasında Hrant Dink gibi aydınların suikastına yol açmalarına kapı aralanmıştır."

'18 YIL GEÇTİ AMA...'

Başaran, 19 Aralık Katliamı'ndan bugüne 18 yıl geçmiş olsa da cezaevlerine yönelik hukuk dışı uygulamalar, insanlık dışı işkence ve kötü muamelenin ağırlaşarak devam sürdüğünü kaydetti.