Başaran: Meşruiyet için Demirtaş serbest bırakılmalı

HDP adına Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, 24 Haziran’da seçilecek cumhurbaşkanının meşru olabilmesi için Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

HDP, Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş için Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye başvurusunda bulundu. Başvuruyu HDP adına Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve Demirtaş'ın avukatları yaptı.

Başvuru sonrası Ankara Adliyesi önünde bir açıklama yapan Başaran şunları söyledi:

“Buraya Sayın Demirtaş’ın tahliye talebinde bulunmak için gelen meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz, hala adalet mücadelesi yürüten hukukçuların olduğunu görmek bizi mutlu ediyor. Biz 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne içine düştüğü aczden kurtulma şansı veriyoruz. Türkiye tarihine sürülmüş bu kara lekenin silinmesi için bir fırsat veriyoruz.”

“Milletvekili arkadaşlarımız, Demirtaş ve Yüksekdağ, yıllardır cezaevinde rehin tutuluyordu” diyen Başaran şöyle devam etti:

“Bunun yanına artık bir şey daha eklendi, 13 Mayıs itibariyle Sayın Demirtaş resmen Cumhurbaşkanı adayı oldu. Pusulada sırası belirlendi, ama kendisi şu anda siyasal yargının bir kararı ile hala cezaevinde tutuluyor. Bizim bu talepte bulunmamız gerekmezdi, ama 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin "Demirtaş Cumhurbaşkanı adayıdır ve seçim çalışması yürütmesi gerekir" diye tahliye etmesi gerekiyordu.”

Bir cumhurbaşkanı adayının, diğer bir adayın denetimindeki yargı tarafından rehin tutulduğuna işaret eden Başaran, “Düşünün ki ülkenin Cumhurbaşkanı adaylarından biri devletin tüm imkanlarından yararlanarak şehir şehir miting yapacak, ama bir Cumhurbaşkanı adayı, diğer adayın denetiminde olan yargı tarafından rehin tutulacak. Böyle adil, eşit, özgür seçim çalışması yapılamaz” dedi.

Başaran, “Sayın Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyoruz, ama kim seçilirse seçilsin meşru olabilmesi için Demirtaş’ın tahliye edilmesi için kendisinin de açıklama yapması gerekiyor” diye ekledi.

Seçmenlerin, Demirtaş’ı görmek istediğini ifade eden Başaran, “Propaganda dönemine gireceğiz, tüm adaylar TRT’de yayına katılacaklar, bu anayasal haktır, peki Demirtaş tahliye edilmeden bunu nasıl yapacaklar. Biz miting talebinde bulunacağız. Seçmenlerin Demirtaş’ı görme hakkı vardır” ifadelerini kullandı.

Başaran şöyle konuştu: “Hala hukuka inanan, adil yargılama yapıyorum diyen yargıçlara da sesleniyoruz. Cübbelerinizi iktidar önünde iliklemeyin, adil bir yargılama sergileyin ve Cumhurbaşkanı adayımız Demirtaş’ı serbest bırakın. Bu sadece bizim değil, HDP’ye oy vermiş milyonlarca yurttaşın talebidir. İnanıyoruz ki hala hukukçular var, adalete inananlar var. Sayın Demirtaş’ın sesini duyacağımız mitinglerde buluşacağız ve Demirtaş Cumhurbaşkanı seçildiğinde bu halk iradesini dört duvar arasından çıkartmayı bilecektir.”