Başaran: Tutuklamalar çöküşlerini durduramayacak

HDP'li Ayşe Acar Başaran, artan siyasi soykırım operasyonlarına tepki göstererek, bu operasyonların AKP-MHP'nin çöküşünü durduramayacağını belirtti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, bugün yaptığı yazılı açıklamada, siyasi soykırım operasyonlarına dikkat çekti.

'AKP-MHP ÇIKMAZDA'

"31 Mart 2019’daki Yerel Seçimde ve 23 Haziran 2019’daki İstanbul Seçiminde yenilgiye doyamayan AKP yönetimi, öfkesini gözaltı ve tutuklamalara bir kez daha hız vererek gidermeye çalışıyor" diyen Başaran, şunları kaydetti:

"Bugün sabaha karşı gerçekleşen hukuksuz ve düşmanca ev baskınları sonucunda Mardin’de aralarında Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Ferhat Kut, Nusaybin Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Emin Alkan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin İl Eş Başkanı Leyla Bozkurt’un da bulunduğu altı kişi; Diyarbakır’da ise Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer gözaltına alındılar. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın avukatları ile görüşmelerine 24 saatlik yasak uygulanmaktadır.

Yine iki gün önce Bingöl’de gerçekleşen ev baskınları sonucunda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi 8 kişi; Siirt’te ise geçtiğimiz haftalarda düzenlenen baskınlarda DTK ve DBP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı."

Açıklamada, 2015 yılında başlatılan ve rutinleştirilen bu gözaltı ve tutuklamaların yeniden uygulamaya konulması için "AKP-MHP iktidarının siyasi olarak çıkmaza girdiğinin bir işareti" vurgusunda bulunuldu.

'AKP'NİN ÇÖKÜŞÜ DURMAYACAK'

Açıklamada, "AKP-MHP iktidarının, HDP’nin demokratik yollarla elde ettiği kazanımlara, demokratik siyaset ahlakına ters düşecek şekilde devlet kurumlarını kullanarak ve hukuksuz yöntemlerle kesintisiz olarak saldırması kabul edilemez. Nasıl ki, 2016 yılında sürdürülen tutuklama ve görevden alma furyası bir başarıya ulaşamadıysa, bu saldırılar da AKP’nin hızlanan çöküşünü durduramayacaktır" denildi.

'YOLSUZLUK YAPANLAR HAVAALANINDA KARŞILANIRKEN...'

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, açıklamasında şunları da ifade etti:

"Adı yolsuzluğa karışmış kişileri büyük bir coşkuyla havalimanlarında karşılayan; halkın parasını ayakkabı kutularında saklayanları ödüllendiren AKP iktidarı, halkın tek kuruşunu dahi çarçur etmemiş belediye eş başkanlarımıza yönelik saldırılarına son vermelidir.

Gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız derhal bırakılmalı, kendilerine karşı yürütülen bu asılsız soruşturma ve yargılamalar bir an önce sonlandırılmalıdır.

Bu saldırılar demokratik siyasetteki ısrarımıza, barışa olan inancımıza asla zarar veremez. Bize inanan halkımızın taleplerini her alanda dillendirmeye ve savunmaya devam edeceğiz."